De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenvatting

Om deze rapportage tot stand te brengen hebben wij vooraf een aantal vraagstellingen opgesteld. Hieruit is het onderzoek en de uiteindelijke toolbox op ontwikkeld. De vragen die wij onszelf hebben gesteld, zijn gericht op de kleinere ondernemingen binnen de bouwbranche met een maximaal aantal werknemers van 20 personen. Onderstaand is de hoofdvraag en deelvragen weergegeven.

Hoofdvraag: Samenwerken; hoe, waarom en wanneer.
Deelvragen: Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er meer wordt samengewerkt.
Waarom zijn er in het verleden problemen ontstaan bij het samenwerken.
Waarom is er geen tool aanwezig om de ondernemingen te ondersteunen.

Voor de beantwoording van de bovenstaande vragen zijn er verschillende bronnen geraadpleegd bestaande uit het internet, personen, bedrijven en rapportages.

In het verleden is er in de bouwbranche veel veranderd, maar de ondernemingen zijn nagenoeg hetzelfde blijven werken. Dit is voortgekomen uit de denkbeelden van de onderneming “Het gaat goed, dus waarom veranderen”. Met deze denkbeelden blijft de bouwbranche zitten waar het zit, de toekomstvisie van uitbreiden en het realiseren zal zo minder snel behaald worden. Ook speelt mee dat de economie tegenvalt, waardoor grotere projecten nog niet ontwikkeld gaan worden. Voor een samenwerking wordt steeds een kennis of bevriende onderneming gevraagd, niet omdat het de beste is, maar omdat het een bekende is. Bij deze samenwerkingen wordt gauw op het woord gelooft, hiermee bedoelend dat het snel goed komt. Achteraf wordt veelal gediscussieerd wie nou wat heeft afgesproken, terwijl dit voorkomen had kunnen worden door afspraken vast te leggen. Voor deze misverstanden (risico’s) proberen we de bedrijven te behoeden.

Om problemen voor te zijn, zijn wij opzoek gegaan naar een “beste” mogelijkheid, hierbij zijn er een grote dosis rapportages gevonden. Uitkomsten van deze rapportages gaven ons inzicht dat een nieuw onderzoek cq. rapportage onvoldoende is om een onderneming ertoe te zetten dat een samenwerking mogelijk is. Rapportages worden niet of nauwelijks gelezen en worden daarna in de kast gelegd. Een tool daarentegen wordt sneller gebruikt en de onderneming kan hier ook gelijktijdig het resultaat zien.

Het verticaal plaatsen van de bouwkolom kan gerealiseerd worden door de ondernemingen op dezelfde lijn te plaatsen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de actoren van elkaar weten wat voor partner er geschikt is voor een samenwerking en verder welke aspecten bij de samenwerking naar voren komen. In de samenwerkingskalender worden onderwerpen zoals partnerselectie, juridische aspecten, risico’s en een communicatiekalender uitgeschreven. Door het gebruik van de gehele samenwerkingskalender.nl zijn de ondernemingen in staat de beste partner te selecteren en hierbij alle belangrijke aspecten ten behoeve van een samenwerking te beoordelen. Dit alles bij elkaar zal leiden tot het eerder aangaan van een samenwerking.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwtechnische Bedrijfskunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnerCentrum voor Innovatie van de Bouwkolom
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk