De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De ideale kennisomgeving : stap voor stap richting een uitgebalanceerde, leerzame organisatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De ideale kennisomgeving : stap voor stap richting een uitgebalanceerde, leerzame organisatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de afstemming van de kennisomgeving. De kennisomgeving is de werkomgeving van de kenniswerker. Deze werknemer heeft voor zijn dagelijkse werkzaamheden relatief veel kennis nodig [Weggeman, 2000]. De kennisomgeving bestaat uit zes elementen (strategie, managementstijl, cultuur, personeel, systemen, structuur) die allemaal op elkaar moeten zijn afgestemd

Via kennismanagementprojecten wordt geprobeerd om de werkplek van de kenniswerker te verbeteren, of anders gezegd om alle elementen van de kennisomgeving op elkaar af te stemmen. Diverse modellen en technieken zijn ontwikkeld om deze projecten te beheersen. Helaas zijn kennismanagementprojecten in de praktijk nog steeds moeilijk te beheersen [Prusak en Davenport 1998]. Tijdens het onderzoek zijn diverse bestaande modellen, methodieken en denkwijzen gecombineerd tot het model van de kennisomgeving, een volwassenheidsmodel en een stappenplan waarmee managers en consultants overzicht en inzicht verkrijgen in het kennismanagementproject.

Als basis voor dit onderzoek staat het model van de kennisomgeving dat, tijdens het onderzoek, is ontstaan uit het ESH-model [Weggeman, 2000]. De afkorting ESH staat voor Evenwicht, Samenhang en Heterogeniteit. In het model van de kennisomgeving worden deze aspecten (ESH) benadrukt door de weergave van het model aan te passen. Bovendien wordt niet het organiseren maar de kennisomgeving centraal gesteld in het model, om zo de positie van kennismanagementprojecten beter aan te duiden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingInformation Engeneering
AfdelingEngineering en Design
Partnersadviesbureau Alares
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk