De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De oorzaken van een veranderde range of motion bij honkballers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De oorzaken van een veranderde range of motion bij honkballers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In de onderzoeksresultaten van veel onderzoeken komt naar voren dat pitchers een vergrote exorotatie en verminderde endorotatie (=GIRD, glenohumeral internal rotation deficit) vertonen in de dominante zijde vergeleken met de niet dominante zijde. De reden voor deze veranderde range of motion is niet helemaal duidelijk maar men gelooft dat het een natuurlijke aanpassing is om de grote krachten te weerstaan die tijdens het werpen ontstaan op het schoudercomplex.
Theorieën gerelateerd aan de vergrote exorotatie en het Gird hebben het over het ontstaan van microtrauma in de statische en dynamische stabilisatoren door de herhaalde werpbeweging, daarnaast noemt men een contractuur van het posterieur inferieur kapsel en een aanpassing van de humerus als mogelijke oorzaak.
Doel. Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de oorzaken van de veranderde range of motion welke gezien wordt bij honkballers.
Methode. Een literatuurstudie wordt uitgevoerd met zoekopdrachten in Nederlandse en Engelse databanken met de trefwoorden: baseball, pitcher, overhead athlete, shoulder injuries, GIRD, retroversion humerus, adaptation, range of motion en internal impingement.
Resultaten. 19 artikelen zijn gebruikt in dit artikel. 9 zijn er beoordeeld door middel van de scorelijst van Koes.
Conclusie. De mate van retroversie van de humerus wordt gezien als oorzaak van een vergrote exorotatie in het schoudergewricht van honkballers. Onderzoeken in de toekomst moeten zich richten op het gebruik van valide en betrouwbare meetinstrumenten, en het gebruik van een grote eenzijdige onderzoeksgroep. De invloed van microtrauma in schouders van pitchers op de range of motion is gering. Het verlies van verminderde endorotatie wordt gezien als het resultaat van een contractuur van het achterste kapsel welke ontstaan is door repeterende microtrauma tijdens de deceleration fase van het werpen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk