De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Virtuele Vergaderzaal : een showcase in Second Life

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De Virtuele Vergaderzaal : een showcase in Second Life

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze afstudeeropdracht is uitgevoerd binnen het Working Tomorrow afstudeerprogramma van LogicaCMG te Nieuwegein. Dit programma biedt HBO en WO studenten de mogelijkheid om hun studie af te ronden met een opdracht met een innovatief karakter. Innovatief wat betreft technologie, concept of methodiek. In deze opdracht is onderzocht of Second Life efficiënt en effectief vergaderen op afstand mogelijk maakt.

Vergaderen speelt een belangrijke rol binnen organisaties. In principe komt vergaderen altijd neer op het bij elkaar komen van personen die met elkaar communiceren ten behoeve van een gemeenschappelijk doel. Het kan echter voorkomen dat de betrokken personen fysiek niet bij elkaar kunnen komen voor een vergadering. Het kost bijvoorbeeld te veel reistijd. In dat geval kan technologie gebruikt worden om op afstand te vergaderen.

Vergaderen is communicatie. Naast verbale communicatie is non-verbale communicatie van groot belang bij vergaderingen, zeker wanneer emoties een rol spelen. Een vergadering hoort een doel te hebben. Hoe eerder het doel bereikt wordt hoe efficiënter de vergadering. De effectiviteit is echter lastiger te meten.

Er bestaan vier verschillende vergadersituaties met betrekking tot op afstand vergaderen. De situatie waarbij alle deelnemers op verschillende locatie zijn, lijkt het beste gebruikt te kunnen worden in virtuele werelden ten opzichte van videoconferencing. Videoconferencing is een vorm van groupware. Groupware is de hard- en software die gebruikt worden om samen te werken. Het samenwerken met behulp van groupware noemen we CSCW. Voor groupware gebruik zijn vier situaties aan te duiden. Vergaderen op afstand met behulp van videoconferencing technologie is bijvoorbeeld de situatie same time – different place. Face-to-face is same time-same place. Virtual reality is (VR) een technologie waarmee men dat effect probeert te bereiken. Virtuele werelden, zoals Second Life, zijn een vorm van VR. VR maakt het mogelijk om iets te ervaren dat niet echt bestaat. Bij real-time VR bestaat altijd een spanning tussen de gewenste grafische kwaliteit en de gewenste tijdsprestaties. Dat geldt zeker voor desktop VR toepassingen als Second Life (SL).

SL is een driedimensionale online virtuele wereld. Een driedimensionale online virtuele wereld is combinatie van een chat applicatie en desktop VR. Driedimensionale online virtuele werelden hebben drie kenmerken:
Een gemeenschappelijke ruimte
Een digitale alter ego, ofwel avatar
Communicatiemogelijkheid

De avatar is belangrijk in een driedimensionale online virtuele wereld. Het geeft een gebruiker aanwezigheid in de virtuele wereld, zodat anderen hem of haar kunnen zien. Communicatie verloopt ook via de avatar. Driedimensionale spraak communicatie kan een groot voordeel leveren ten opzichte van videoconferencing. Maar op dit moment (mei 2007) is er nog geen spraakfunctionaliteit in SL aanwezig. Ook qua real-time non-verbale communicatie is SL nog te beperkt om serieus als toepassing gebruikt te worden bij vergaderen op afstand.

Om efficiënt en effectief vergaderen op afstand in virtuele werelden mogelijk te maken moet Second Life (of een andere virtuele wereld) minstens aan de volgende twee criteria voldoen:
Spraakfunctionaliteit met driedimensionale weergave.
Intuïtieve interface voor real-time non-verbale communicatie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingMediatechnologie
AfdelingICT
PartnersLogicaCMG Nederland BV
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk