De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De diagnostiek van het Lynchsyndroom

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De diagnostiek van het Lynchsyndroom

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In deze studie is vanuit het Erasmus Medische centrum (ErasmusMC) gekeken naar de mogelijkheid voor een betere diagnostiek van hereditair non-polyposis colorectaal carcinoom (HNPCC) oftewel het Lynch syndroom. Lynch syndroom is maar 3-4% van alle colorectaal kankers in de nederlandse populatie en wordt snel over het hoofd gezien. De overlevings kans is maar 50% en daarom is het belangrijk dat er een goede gevoelige diagnostiek is voor Lynch syndroom.

Het betreft een prospectieve studie naar de voorspellende waarde van moleculaire onderzoek zoals microsatelliet instabiliteit (MSI), immunohistochemische (IHC) kleuringen van mismatchrepair (MMR) genen en MLH1 hypermethylatie. Deze experimenten zijn uitgevoerd op resectie preparaten en biopten van colorectaal carcinomen (CRC), adenomen van de colon en endometrium carcinomen (EC).

Microsatelliet instabiliteit geeft een verandering van de lengte van het desoxyribonucleïnezuur (DNA) wat aan te tonen is met behulp van een polymerase chain reaction (PCR). Door amplificatie van vijf verschillende markers wordt er gezocht naar microsatellieten instabiliteit. De markers bestaan uit primer paren waarvan een, de forward, is gelabeld met fluorescentie en aantoonbaar met behulp van een ABI. Naast de het aantonen van MSI word er ook gekeken naar de expressie van de mismatch repair genen, MLH1, MSH2, MSH6 en PMS2. Deze vier genen zorgen ervoor dat tijdens DNA replicatie fouten hersteld worden. Ook de lengte van de microsatellieten worden constant gehouden met deze genen. Mocht er een defect zijn in een van deze genen dan kan er MSI ontstaan. Een defect in het MLH1 gen kan ook voorkomen bij sporadische vormen van dikke darmkanker. Om toch onderscheid te maken of het defect veroorzaakt wordt door een mutatie van één van de MMR genen of door sporadische kanker kan er gekeken worden naar de hypermethylatie van de MLH1 promotor. Als de promotor gemethyleerd is dan het MLH1 eiwit niet worden afgelezen en ontstaat er een defect in het herstellen van DNA schade. In het geval van Lynch syndroom zal het defect niet komen door promotor methylatie maar door een mutatie in één van de MMR genen zoals bijvoorbeeld een missense-mutatie.

Met behulp van de aangepaste Bethesda criteria die in het onderzoek zijn gebruikt, zijn er 213 patiënten gevonden die voldeden aan minimaal één van de regels. Van deze 213 patiënten zijn 227 weefsels onderzocht afkomstig uit het colon of rectum. Van de 213 onderzochte patiënten zijn er 9 (4,2%) patiënten met een verdenking voor Lynch syndroom.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBiologie en Medisch Laboratorium Onderzoek
AfdelingLife Sciences en Chemistry
PartnersErasmusMC
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk