De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ergonomisch zitsysteem

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ergonomisch zitsysteem

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit afstudeerverslag is gedaan zoals het vanuit de Hogeschool is opgedragen. Er is dan ook begonnen met het opstellen van alle taken die er gedaan moesten worden in de vorm van een planning. Aan de hand van deze planning was duidelijk te zien wat gedaan moest worden en konden alle taken die gedaan waren letterlijk afgevinkt worden als deze gedaan waren.
In deze planning is het ontwerpproces onderverdeeld in de verschillende ontwerpfases, namelijk de analyse-, conceptontwikkeling-, materialisering-, detaillering-, prototype-,(product)evaluatie-, en presentatie & verslagleggingfase.
Bij de analysefase werd er voornamelijk onderzoek gedaan. Onderzoek naar de markt, de gebruikers, en ook de ergonomie en zijn rol binnen dit ontwerp en binnen die van bestaande ontwerpen. Aan de hand hiervan zijn er conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan welke weer meegenomen konden worden naar de conceptfase. De belangrijkste aanbevelingen waren dat de voetenplank goed bereikbaar moet zijn voor het schoonmaken, en dat hij ergonomisch en modulair is.
In de conceptfase werd al snel duidelijk dat de vorm van de tafel van groot belang was waardoor hier eerst een goede oplossing voor gevonden moest worden wil men verder gaan in deze fase. De afmetingen en de vorm en positie van de banken werden aan de hand van deze hoofdvorm bepaald. Hierna kon het gekozen ontwerp gematerialiseerd worden.
Tijdens de materialisering-, en detailleringfase werd het ontwerp verder uitgewerkt waarna een prototype gebouwd kon worden om het ontwerp duidelijk te visualiseren. Bij deze materialisering en detaillering werd er geconcludeerd dat het bestaande ontwerp moeilijk te verbeteren was. Er zullen dezelfde materialen gebruikt worden omdat deze optimaal op dit ontwerp van toepassing zijn.
Tijdens de (product) evaluatiefase werd het product en het proces geëvalueerd met behulp van verschillende methoden. Aan de hand van de product evaluatie zijn er ook een tweetal verbeteringsvoorstellen gedaan.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingProduct Design and Engineering
AfdelingEngineering en Design
PartnersROLF
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk