De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Face recognition over IP (FROIP)

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Face recognition over IP (FROIP)

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie beschrijft een softwareoplossing voor een gezichtsherkenningssysteem.
Het gezichtsherkenningssysteem moet dienen als beveiligingssysteem voor TASS Technology Solutions in Eindhoven. Op basis van zijn gezicht moet een werknemer toegang krijgen tot het kantoor. Hiervoor zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de mogelijke algoritmen die gebruikt kunnen worden.
Om een werkend gezichtsherkenningssysteem te ontwikkelen moet er eerst een mogelijkheid zijn beelden van een camera te lezen. Om een snel systeem te bouwen moeten de beelden realtime worden uitgelezen. Hiervoor is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een Bosch camera.
Naast de camera is ook een gezichtsdetectiealgoritme nodig. Hiervoor is een literatuur onderzoek gedaan. Hieruit werd duidelijk dat gezichtsdetectie en gezichtsherkenning een populair onderzoeksonderwerp zijn. Er zijn vele interessante papers gepubliceerd met uitdagende algoritmen.
Na het gezichtsherkenningsonderzoek werd snel duidelijk dat een herkenningsalgoritme zelf implementeren erg veel tijd zou kosten. Daarom is besloten gebruik te maken van OpenCV. Hier zitten een aantal basisalgoritmen in die gebruikt worden voor de gezichtsdetectie en gezichtsherkenning.
Om een gezichtsherkenningssysteem te bouwen zijn ook foto’s nodig van de medewerkers. Hiervoor is een uitbreiding ontwerpen en ontwikkeld op het access control system van TASS. Een medewerker kan binnen ACS zelf foto’s uploaden waar zijn gezicht opstaat.
Door gebruik te maken van een aantal basisalgoritmen en het al deels ontwikkelde ACS kon een compleet proof of concept worden opgeleverd. Dit proof of concept haalde een herkenningspercentage van 90% op een database met TASS medewerkers. Het systeem kon binnen 0,25 seconden een medewerker herkennen. Hiervoor is geen gebruik gemaakt van GPGPU waar wel onderzoek naar gedaan is.
Het uiteindelijke proof of concept draait 3 processen op de server, namelijk het cameraproces, gezichtsdetectieproces en gezichtsherkenningsproces. Deze afzonderlijke processen communiceren via sockets. Zo kan in de toekomst ook gebruik worden gemaakt van distributed computing.
Tijdens het project is een architectuur ontworpen die op een Linux server gedeployed kan worden. Met enkele aanpassingen aan het proof of concept moet een productie klaar systeem ontstaan wat ook gebruikt kan worden binnen de afstudeerorganisatie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingTechnische Informatica
AfdelingICT
PartnersTASS Technology Solutions. Eindhoven.
Datum2013-05-28
TypeBachelor
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk