De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wederopbouw Simeulue.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wederopbouw Simeulue.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De tsunami die een groot deel van Zuid-Azië heeft getroffen zal niemand ontgaan zijn. Voor de westkust van Sumatra deed zich 2de kerstdag op 25 kilometer diepte een aardverschuiving voor welke een zo- genaamde tsunami veroorzaakte die zich over grote afstanden voortzette en zelfs in Somalië en Kenia aan de Afrikaanse oostkust nog slachtoffers maakte. De aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter was de zwaarste in de afgelopen 40 jaar. Het hardst getroffen zijn Sri Lanka, India (inclusief de nabij Sumatra gelegen Andaman- en Nicobar-eilanden), Indonesië en Thailand. Over de situatie in Myanmar (het voormalige Birma) is nog maar weinig bekend gezien het gesloten karakter van het regime daar. Ook in Maleisië en op de Malediven en Seychellen vielen slachtoffers. In de zwaarst getroffen gebieden maakte een korte reeks golven tot tien meter hoog of meer, die zich deels enkele kilometers landinwaarts voortplantten om zich even snel weer terug te trekken, in een mum van tijd duizenden slachtoffers. Het dodental wordt op dit moment geschat op meer dan 120.000 en het einde is nog lang niet in zicht; daarnaast is een veelvoud hiervan ontheemd geraakt of van de middelen van bestaan beroofd. Inmiddels hebben zich, behalve naschokken, ook nieuwe aardschokken voorgedaan in de regio en gevreesd wordt voor verdere tsunami's.

Om de duizenden ontheemde slachtoffer te helpen met de wederopbouw van Simeulue, moeten er eerst weer huizen gerealiseerd gaan worden, dit eist veel voorbereidings- en organiserings-vermogen, je kan niet in een keer een totaal verwoeste stad herbouwen hiervoor is veel onderzoek nodig naar wat er tussen de getroffen mensen leeft en wat hun behoeftes zijn
Tevens is het een gebied is dat ver van ons vandaan is, dat z’n eigenschappen heeft, verschilt van cultuur, klimaat, bouwmethode en materialen. Dit zijn moeilijkheden waar ik tegen aan zal lopen met mijn onderzoek naar: Hoe bouw je op een zo efficiënte manier een woning op Simeulue. Ook zal ik onderzoeken hoe men de huizen daar kan verbeteren zoals, beter bestand kan maken tegen aardbevingen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnersAedes Vereniging van woningcorporaties
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk