De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Prevalentie en de oorzaken van een verminderde visus bij basisschoolkinderen in Kameroen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Prevalentie en de oorzaken van een verminderde visus bij basisschoolkinderen in Kameroen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doel: Het onderzoeken van de prevalentie van een verminderde visus en de oorzaken hiervan bij basisschoolkinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar in West Kameroen.
Methode: De visus van beide ogen werd in de periode van 1 september 2009 tot 1 december 2009 bij 1025 kinderen gemeten met de Snellen E-kaart. Indien er een visus lager dan 0,8 werd gemeten in één of beide ogen bij kinderen van 5 jaar en ouder werd er verder onderzoek verricht. Bij de 4 jarigen werd er verder onderzoek verricht indien er een lagere visus dan 0,5 werd gevonden. Tijdens het verdere onderzoek werden onder andere de volgende testen uitgevoerd: covertest, motiliteit, Titmus Fly, skiascopie in cycloplegie, fundoscopie en fixatie. Dataverwerking en analyses zijn met behulp van spss 17.0 uitgevoerd.
Resultaten: Bij 77 kinderen (7,5%) werd een visusvermindering in één of beide ogen gevonden. Bij 5,9% was de logMAR visus <0,3 en in 1,3% ≤1,0. Een aantoonbare refractieafwijking was in 2,4% de oorzaak van de verminderde visus. Myopie werd gemeten in 1,6%, hypermetropie in 0,5% en astigmatisme in 1,5%. Hypermetropie is geassocieerd met de jongere kinderen uit het onderzoek. Amblyopie kwam bij 0,5% voor en strabismus werd in 0,9% gevonden. Excentrische fixatie werd bij 0,5% gemeten, een nystagmus was aanwezig bij 0,3% en een afwijkende fundus bij 0,4%.
Conclusie: De prevalentie van een verminderde visus is laag in basisschoolkinderen in Kameroen, namelijk 3,9%. De hoofdoorzaak is een refractieafwijking, met name myopie en astigmatisme.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingOogzorg
AfdelingParamedische Studies
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk