De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Spelen met oplossingen; een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van dramatherapeutische werkvormen vanuit de oplossingsgerichte werkwijze

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Spelen met oplossingen; een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van dramatherapeutische werkvormen vanuit de oplossingsgerichte werkwijze

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De oplossingsgerichte werkwijze is een heel praktisch kader om dramatherapeutische werkvormen in te vinden. Een reden daarvan is dat zowel dramatherapie als de oplossingsgerichte werkwijze gericht zijn op de handeling.
Het gaat bij beide om de ervaring die in het hier-en-nu wordt opgedaan, en die telkens veranderlijk is. Juist in die veranderlijkheid, de beweeglijkheid van de mens, zit het vermogen tot transformatie en oplossingen. Het creatieve vermogen is zo gelijk te stellen met, of in ieder geval als voorwaarde te zien voor, het oplossend vermogen van de mens.

Ik heb onderzocht welke dramatherapeutische werkvormen aansluiten bij een oplossingsgerichte werkwijze door een aantal sleutelelementen van de oplossingsgerichte werkwijze zoals die is ontwikkeld door de Shaze en Kim Berg te formuleren en deze af te zetten tegen een viertal dramatherapievormen.
De dramatherapievormen die ik in dit onderzoek betrek, zijn: Storytelling, Begeleid toneel, Developmental Transformation en Rollenspel op basis van de Roos van Leary.

De oplossingsgerichte werkwijze, met haar nadruk op empowerment van de cliënt en het vertrouwen op zijn creatief oplossend vermogen, blijkt goede aansluitingsmogelijkheden bij dramatherapie te bieden.

Voor opmerkingen of vragen: mirjamdieke@zonnet.nl


The Solution Focused Method (de Shazer, Kim Berg), is a very practical framework in wich one can find fitting dramatherapeutic work forms. The reason for this may be that dramatherapy as well as the solution focused method both are focused on acting an expeiencing in the here and now. From this follows the realization that change is continuous, so growth and transformation is as well. Creativity is so a condition or even a part of ones power to find solutions.

I researched wich dramatherapeutic methods fit best with the solution focused method. I chose four dramatherapy forms (Storytelling, Guided texttheatre, Developmental Transformation and Role play based on the Rose of Leary) and investigated their adaptability to solution focused work.

For more information or questions please mail to : mirjamdieke@zonnet.nl

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCreatieve Therapie
AfdelingInstituut Social Work
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk