De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Nastaar, verleden tijd?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Nastaar, verleden tijd?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Cataractextracties zijn de meest voorkomende oogoperaties en PCO een veel voorkomende complicatie na deze operatie. De mate van PCO is afhankelijk van de chirurgiemethode, intraoculaire lenstypes, de leeftijd en de gezondheid van de patiënt.
Yag-Laser is de enige aangewezen methode waardoor PCO weggewerkt kan worden, maar dit is zeker niet zonder risico op andere complicaties. Mogelijke complicaties zijn o.a. macula oedeem, ablatio retina en verplaatsing van de intraoculaire lens en het gevolg is een nieuwe ingreep aan het oog. Dit kost weer extra tijd en brengt risico op een blijvende vermindering van de visus met zich mee.
Het streven is dat er een lens geïmplanteerd kan worden waarna geen PCO ontstaat. Dit doel tracht men op verschillende manieren te bereiken. Met de meeste technieken is een grote vooruitgang geboekt, maar tot voor kort bestond er niet één chirurgische ingreep die PCO als complicatie uitsloot.
Conclusie:is nastaar werkelijk verleden tijd?
Na al deze onderzoeken kunnen we concluderen dat er momenteel wel een goede techniek is ontwikkeld die PCO kan voorkomen. Dat is de Bag-in-the-lens methode. Verschillende onderzoeken laten zien dat er na implantatie met deze IOL geen PCO meer voorkomt. Mocht er wel PCO ontstaan in de toekomst, dan zou dat bij deze patiënt alleen zichtbaar zijn als de pupillen maximaal gedilateerd zijn. Wel wordt duidelijk dat de techniek om deze lens te implanteren iets ingewikkelder is en nog nauwkeuriger moet worden uitgevoerd. Hiervoor zijn weer hulpmiddelen ontwikkeld.
Sinds eind jaren ‘90 is deze techniek in ontwikkeling. In een onderzoek uit 2002 is beschreven dat deze Bag-in-the-lens voor het eerst in een menselijk oog geïmplanteerd is met een zeer succesvol resultaat. Er werden meerdere en uitgebreidere onderzoeken gedaan met steeds grotere groepen patiënten en ook bij patiënten met verhoogde risico’s op complicaties. Na deze succesvolle onderzoeken werd in het begin deze Bag-in-the-lens als voorkeur gebruikt bij patiënten met een verhoogd risico op de vorming van PCO of op verwachte complicaties na een Yag-Laser behandeling. Nu wordt Bag-in-the-lens de voorkeur voor elke behandeling met een implantatielens. Aangezien de onderzoeken naar Bag-in-the-lens nog redelijk recent zijn, is het nog moeilijk aan te geven hoe ogen op lange termijn op Bag-in-the-lens zullen reageren. Uiteraard zouden er ook veel meer onafhankelijke onderzoeken gedaan moeten worden. De vraag blijft alleen, wanneer Bag-in-the-lens voor iedereen de voorkeurslens wordt, ook in landen buiten België

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingOogzorg
AfdelingParamedische Studies
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk