De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Knieartrose en gewichtsverlies.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Knieartrose en gewichtsverlies.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De aanleiding van dit artikel is het steeds groter wordende probleem van artrose en overgewicht. In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de vraag: Wat zijn de effecten van gewichtsverlies bij obese personen, met de leeftijd van 60 jaar of ouder, op symptomatische knieartrose? Er wordt onderzocht of gewichtsverlies waardevol is in de behandeling van knieartrose, en hoe groot het effect van dit gewichtsverlies is op de klachten bij knieartrose.
Methode: Er zijn artikelen gezocht in de online medische databanken PubMed, PEDro, Google Scholar en Cochrane Library. De gevonden artikelen zijn geselecteerd op data, relevantie, taal en wetenschappelijk niveau.
Resultaten: Uiteindelijk is een aantal artikelen geselecteerd die niet ouder zijn dan 5 jaar, in het Nederlands of Engels geschreven zijn en qua relevantie overeen kwamen met de gewenste criteria. Het betreft hier 10 artikelen die het effect van gewichtsverlies onderzoeken op kniebelasting en de symptomen van knieartrose.
Conclusie: Uit de gevonden literatuur kan geconcludeerd worden dat gewichtsverlies bij ouderen met overgewicht of obesitas zorgt voor een zodanige vermindering van druk op het kniegewricht, dat de klachten bij knieartrose kunnen afnemen. Als specifiek gekeken wordt naar de klachten van patiënten met knieartrose is aangetoond in verschillende artikelen dat gewichtsverlies zorgt voor een afname van beperkingen in functie volgens de WOMAC-score. Het beste effect wordt daarentegen nog steeds behaald bij een combinatie van dieet en beweging.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk