De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Pré- en postoperatieve fysiotherapie bij buikchirurgie, onzin?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Pré- en postoperatieve fysiotherapie bij buikchirurgie, onzin?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond/Probleemstelling: Heeft pré- en postoperatieve fysiotherapie zin bij buikchirurgie bij het voorkomen van postoperatieve pulmonale complicaties? Of is het gebruik van de fysiotherapeutische interventie onzin?
Vraagstelling: Heeft pré- en postoperatieve fysiotherapie een positief effect op het voorkomen van postoperatieve pulmonale complicaties bij buikchirurgie?
Methode: Bij het zoeken van wetenschappelijke artikelen is gebruik gemaakt van een aantal databases, namelijk Pubmed, Cochrane en PEDro. De methodische kwaliteit van de betreffende artikelen is getest door middel van de PEDro Scale en Level of Evidence.
Resultaten: Voor dit literatuuronderzoek is gebruik gemaakt van 12 Engelstalige wetenschappelijke artikelen, waarvan 3 Randomised Clinical Trials en 5 Systematic Reviews.
Conclusie: In algemene zin heeft de fysiotherapeutische interventie pré- en postoperatief geen effect op het voorkomen van postoperatieve pulmonale complicaties bij buikchirurgie bij patiënten. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van informeren en adviseren van de patiënt. Voor patiënten met een verhoogde kans op postoperatieve pulmonale complicaties blijkt het gebruik van Continuous Positive Airway Pressure en diepe ademhalingstechnieken een positief effect te hebben op het voorkomen van deze pulmonale complicaties.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk