De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Effect van sigarettenrook op proliferatie van CD4+ en CD8+ T- cellen. Het mogelijke belang in de pathogenese van longemfyseem

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Effect van sigarettenrook op proliferatie van CD4+ en CD8+ T- cellen. Het mogelijke belang in de pathogenese van longemfyseem

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Introductie: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. COPD wordt meestal door sigarettenrook veroorzaakt. Epitheelcellen van de luchtwegen, dendritische cellen (DC), macrofagen, neutrofielen en T-cellen spelen een belangrijke rol in COPD. Het is bewezen dat COPD patiënten een verlaagde CD4+ en verhoogde CD8+ T cel proliferatie hebben.
T lymfocyten spelen een belangrijke rol in immuunsysteem, CD4+ T cellen zijn nodig tegen viraal en bacteriële infecties. De verlaagde aantal CD4+ T cellen zou de infecties toename bij COPD patiënten kunnen verklaren. Het is recent bewezen dat CD8+ T cellen kationic eiwitten vrijgeven die emfyseem kunnen veroorzaken.
Doel: Het in vitro effect van sigarettenrook (Cigarette Smoke Extract(CSE)) op de interactie tussen DC en CD4+/CD8+ T-cel onderzoeken Er wordt gekeken wat voor effect DC op de proliferatie van CD4+ en CD8+ T cellen heeft..
Materiaal en Methode: Wij hebben DC en T cellen respectievelijk uit been merg en milt van muizen geïsoleerd. De DC zijn geprimed met CSE voor 24uur, en allogene T cellen zijn gekleurd met CFSE. Vervolgens werden DC en T cellen samen gekweekt (MLR: Mix Lymfocyten Reactie). Na 72uur incubatie bij 37 °C werd de T cel proliferatie met behulp van FACS geanalyseerd. IL-2 ( een proliferatie marker voor T cellen) productie in MLR supernatant was gemeten met behulp van ELISA
Voor het directe effect van CSE op T cel proliferatie zijn CD4+ en CD8+ T-cellen geactiveerd met muis anti-CD3 en CD28 antilichamen. Daarna is er voor 16uur en 72uur CSE (1.5% ) toegevoegd. Vervolgens is de proliferatie van T cellen volgens XTT assay ( cel proliferatie assay) gemeten.
Resultaten: In MLR vonden wij, dat geprimede dendritische cellen de proliferatie van CD8+ T cellen induceert en de proliferatie van CD4+ T cellen onderdrukt. IL-2 productie van CD8+ T cellen was verhoogd en van CD4+ T cellen was verlaagd. Anti-MIP-1α en anti-MIP-2 antilichamen (CCL3) onderdrukt proliferatie van CD8+ T cel die geïnduceerd was door geprimede DC.
Wij vonden dat, door neutraliseren van MIP-1α en MIP-2 chemokines m.b.v. CCL3 antilichamen de proliferatie van CD8+ T cel was onderdrukt.
In de directe effecten van CSE op de proliferatie van T cellen, vonden wij dat; CSE geen effect heeft op naïeve CD4+ en CD8+ T cel proliferatie maar CSE verlaagt de proliferatie van geactiveerde T cellen. Vermoedelijk speelt MIP-1α en MIP-2 geproduceerd door DC een belangrijke rol bij de verhoogde proliferatie van CD8+ T cellen.
Klinische implicaties: De verlaagde CD4+ T cel proliferatie kan een bijdrage leveren aan verergen van de emfyseem. Er is een duidelijke correlatie tussen bacteriële infectie en de exacerbatie van CD4 + T-cellen die betrokken zijn bij de klaring van de bacteriën.
De toename van CD8+ T cellen kunnen bijdragen bij het vernietigen van de longblaasjes.
Sinds de verhoogde proliferatie van CD8+ T cellen bij COPD patiënten en muismodellen blijkt dat CD8+ T cellen duidelijk betrokken zijn bij de pathogenese van long emfyseem.

Conclusie: Dendritische cellen zou een nieuwe target cel kunnen zijn voor het moduleren van de COPD symptomen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBiologie en Medisch Laboratorium Onderzoek
AfdelingLife Sciences en Chemistry
PartnerUniversiteit Utrecht
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk