De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De achillespees, sterk maar kwetsbaar

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De achillespees, sterk maar kwetsbaar

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Samenvatting: Binnen de fysiotherapie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van echografie als diagnostisch middel voor letsels aan de weke delen. Met de toename van de incidentie van het aantal achillespeesrupturen wordt de vraag naar een goed diagnostisch middel als aanvulling op het functieonderzoek steeds groter.
Vraagstelling: Is het stellen van een juiste diagnose bij een achillespeesruptuur mogelijk met behulp van echografie?
Methode: Voor het schrijven van dit artikel is een literatuur studie gedaan. Er is gebruik gemaakt van de databanken PubMed, Cinahl, de Cochrane Library, en de databanken van de mediatheek van de Faculteit Gezondheidzorg van de Hogeschool Utrecht en de medische bibliotheek van de Universiteit Utrecht. De gebruikte artikelen zijn geselecteerd op relevantie.
Resultaten: Uit de resultaten van de geselecteerde onderzoeken kan men opmaken dat echografie in het geval van het diagnosticeren van volledige rupturen tussen de r= 0.92 en r= 0.95 accuraatheid scoort. Als het gaat om partiële rupturen is er duidelijk nog een significant verschil tussen echografie en operatieve bevindingen.
Conclusie: Echografie heeft bewezen een betrouwbare methode te zijn om de klinische diagnose van achillespeesruptuur te bevestigen. Echter echografie is minder betrouwbaar als het gaat om het diagnosticeren van partiële rupturen

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk