De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Sterol regulatory element-binding protein (SREBP)

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Sterol regulatory element-binding protein (SREBP)

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Cholesterol is belangrijk voor de cel voor de aanmaak van celmembranen, gal en vitamines. De genen die betrokken zijn bij de cholesterol synthese worden gereguleerd door Sterol Regulatory Element- Binding Proteins (SREBPs). Er zijn drie SREBPs bekend: SREBP-1a, -1c, -2. SREBP is een membraan gebonden transcriptie factor en zit gebonden aan SREBP Cleavage Activating Protein (SCAP) in het endoplasmatisch reticulum (ER). SCAP is zowel een sensor voor sterolen als een transport eiwit voor SREBP. Zodra het cholesterol niveau daalt in de cellen, zal SCAP gebonden aan SREBP migreren richting het Golgi apparaat, waar SREBP geknipt wordt door twee proteasen. Dit zorgt er voor dat het transcriptie domein van SREBP los komt van het membraan, wat in de kern kan binden aan de Sterol Response Element (SRE) in de promoter regio van de target genen en transcriptie activeren. Een belangrijk mechanisme om het cholesterol niveau te coördineren is de feedback repressie van het low-density-lipoprotein (LDL) receptor gen. Als het cellulair cholesterol niveau stijgt, zal er minder cholesterol geïmporteerd worden, wat er voor zorgt dat de transcriptie van genen voor de LDL- receptor en de cholesterol biosynthese enzymen verminderen. Echter als het cholesterol niveau daalt, zal de expressie van de LDL- receptor en de cholesterol biosynthese enzymen toenemen.
Het Tet-on gen expressie systeem is ontwikkeld om de gen expressie te kunnen reguleren. In dit verslag is beschreven hoe het genereren van een induceerbare Tet-on gen expressie systeem tot stand is gekomen, waarbij de SREBP expressie nauwkeurig geïnduceerd kan worden door middel van de induceerbare stof doxycycline.
Er is gekeken naar de mogelijke regulatie van de Enoyl-Coenzyme A hydratase/3-hydroxyacyl Coenzyme A dehydrogenase (EHHADH) promoter door SREBP op moleculair niveau. Tevens is er ook onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke SRE- site van de EHHADH promoter.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBiologie en Medisch Laboratorium Onderzoek
AfdelingLife Sciences en Chemistry
PartnersAcademisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk