De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Validatie van fysieke activiteit gemeten via de SQUASH en IPAQ-short tegen aerobe capaciteit bij studenten

Rechten: https://hbokennisbank.nl/pages/open-access

Validatie van fysieke activiteit gemeten via de SQUASH en IPAQ-short tegen aerobe capaciteit bij studenten

Rechten: https://hbokennisbank.nl/pages/open-access

Samenvatting

Doel: Toenemend blijkt dat verschillende maten van fysieke activiteiten bijdragen aan preventie van het ontwikkelen van risicofactoren voor cardiovasculaire ziekten (CVZ) en diabetes mellitus II (DM2). Het is daarom belangrijk om de frequentie, intensiteit, type en duur van fysieke activiteiten goed te kunnen meten en de relatie met aërobe capaciteit te onderzoeken. Voor het meten van fysieke activiteiten bestaan verschillende vragenlijsten. Validatie van de SQUASH tegen aërobe capaciteit (VO2 max). is nog niet verricht. Doel van deze studie is het verband onderzoeken tussen het subjectief meten van de fysieke activiteiten via de Short QUestionnaire to ASses Health-enhancing physical activity (SQUASH), de International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) en de objectief gemeten aërobe capaciteit bij studenten.
Methode: Zesentwintig proefpersonen (14 mannen, 12 vrouwen) ondergingen een maximale fietsinspanningstest. Daarnaast vulden zij de IPAQ en SQUASH in. Correlaties werden berekend tussen de uitkomsten van VO2 max. en de verschillende domeinen van de vragenlijsten. Van de normaal verdeelde data werden Pearson's correlaties berekend van niet normaal verdeelde data Spearman's rho correlaties.
Resultaten: Matige en intensieve fysieke activiteiten volgens de IPAQ hebben een duidelijke correlatie van r = 0,608 (P = 0,036) en r = 0,57 (P = 0,053) voor de vrouwen. De correlatie tussen de IPAQ en SQUASH is r = 0,395(P =0,046) voor de totale groep en r = 0,690 (P = 0,013) voor de vrouwen. Voor de SQUASH tegen VO2 max. zijn er geen significante correlaties gevonden.
Conclusie: Meer onderzoek is nodig naar een geschikt validatie instrument voor fysieke activiteiten en naar de rol van fysieke activiteiten in het verminderen van risicofactoren op CVZ en DM2.
Keywords: fysieke activiteiten, fysieke fitheid, VO2 max, aërobe capaciteit, cardiovasculaire ziekten, diabetes mellitus II, IPAQ, SQUASH.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk