De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Chronische aspecifieke nekklachten : is oefentherapie zinvol?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Chronische aspecifieke nekklachten : is oefentherapie zinvol?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doelstelling. De prevalentie van chronische nekklachten is de afgelopen decennia steeds gestegen. Dertig procent van de mannen en 50% van de vrouwen zullen gedurende het leven last krijgen van nekklachten. Veertien tot 19% van deze klachten zullen uiteindelijk chronisch worden. Deze review is geschreven om het effect van oefentherapie op nekklachten te onderzoeken en om te onderzoeken of het duidelijk is welke oefentherapie het beste gegeven kan worden.
Methode. Er is in de volgende databases gezocht: Academic Search Premier, Cinahl, PEDro en Pubmed. Inclusiecriteria waren; de klachten moesten langer dan drie maanden bestaan, er werd oefentherapie gegeven. Exclusiecriteria waren specifieke klachten. De artikelen zijn gescoord met behulp van de Pedro schaal. Artikelen met een score van vier of hoger zijn gebruikt in de resultaten van deze review.
Resultaten. Alle gebruikte artikelen in deze review geven een verbetering aan van de klachten na oefentherapie. Er zijn verschillende soorten oefentherapie gegeven. Krachttraining van de nekspieren wordt in de artikelen van Ylinen et al., 2003, 2005, 2006, 2007 aangegeven als beste therapie zowel op korte als lange termijn. Chiu et al. beschrijven goede resultaten met een krachttraining van de nekspieren maar alleen op korte termijn. Er werden vaak rekoefeningen gegeven naast het krachttrainingsprogramma. Häkkinen et al. hebben het effect van krachttraining en rekoefeningen met elkaar vergeleken. Beide groepen hadden vermindering van de klachten ten opzichte van de baseline.
Conclusie. Oefentherapie geeft een vermindering van de klachten bij mensen met chronische aspecifieke nekklachten. Een programma waarin de kracht van de nekspieren in combinatie met rekoefeningen worden getraind lijkt de beste therapie

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk