De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Effectiviteit van de fysiotherapeutische- en andere behandelmethoden bij subacromiale impingement klachten?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Effectiviteit van de fysiotherapeutische- en andere behandelmethoden bij subacromiale impingement klachten?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit artikel is geschreven om duidelijkheid te verschaffen op het gebied van de fysiotherapeutische behandeling bij subacromiale impingement klachten (SIS). In de literatuur wordt aangegeven dat SIS de meest voorkomende schouderklacht is. De fysiotherapeut in de eerste lijn wordt vaak geconsulteerd bij SIS klachten. De vraag is nu hoe effectief is de fysiotherapeutische behandeling van SIS?
Doelstelling: Onderzoeken of er een uitspraak gedaan kan worden op basis van wetenschappelijke literatuur over de effectiviteit van de verschillende behandelmethoden binnen de fysiotherapie voor subacromiale impingementklachten. Daarnaast is er ook gekeken naar de behandelmogelijkheden buiten de fysiotherapie, om op deze manier een onderbouwd en ruim advies te kunnen geven aan de patiënt.
Hoofdvraag: Welke fysiotherapeutische behandel methoden hebben het beste effect op pijn en functiebeperkingen bij patiënten met het subacromiale impingement syndroom (SIS)?
Subvraag: Welke operatieve en medicamenteuze behandelingen kun je als fysiotherapeut je patiënt met SIS onderbouwd adviseren?
Methode: Er is gebruik gemaakt van de zoeksystemen Pubmed, Google-scholar, Cochrane en het NPI (DocOnline).
De zoektermen die gebruikt zijn: Subacromial impingement syndrome, therapeutics, therapy, rehabilitation, physical therapy, exercise, review, shoulder, conservative treatment.
Dataverzameling en analyse:
Er zijn 6 artikelen beoordeeld met behulp van de Koes (0-100) en EBM (I - V) scorelijst. De artikelen behaalde de volgende scores: Faber et. al. (2006) n.v.t. / I, Trojian et. al.(2005) n.v.t. / I, Haahr et. al. (2005) 58 / III, Sauers (2005) n.v.t. / I, Desmeules et. al. (2003) n.v.t. / III, Green et. al. (2003) n.v.t. / I.
Slot conclusie/ beschouwing: Hoofdvraag: Oefentherapie gecombineerd met manuele therapie is het meest effectief gebleken, voor het verminderen van pijn en verbeteren van functiebeperkingen bij subacromiale impingement klachten. Dit in vergelijking met andere fysiotherapeutische behandelvormen. Subvraag: Voor een operatieve behandeling kan vooral gekozen worden bij SIS fase III voor het verbeteren van functie. Er kan zowel gekozen worden voor open als een artroscopische acromioplastie.
Medicamenteuze behandelmethodes zijn vooral op korte termijn effectief voor pijn verminder en functie verbetering. Vooral NSAID’s en corticosteroïden injecties.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk