De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Projectontwikkeling : Toetsing financiële haalbaarheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Projectontwikkeling : Toetsing financiële haalbaarheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De ruimte in Nederland wordt steeds schaarser, de vraag naar complexe gebouwen neemt hiermee toe en daarmee ook de vraag naar financieel inzicht in deze ontwikkelingen. Projecten met een combinatie van woningen, commerciële ruimten en parkeren zijn een grote uitdaging voor projectontwikkelaars. Mede hierdoor is binnen Verkerk Ontwikkeling en Participaties BV de vraag gekomen om een rekenmodel te ontwikkelen dat geschikt is voor het toetsen van de financiële haalbaarheid van dit soort ontwikkelingen. Op dit moment beschikt de onderneming over een rekenmodel dat alleen geschikt is voor een ontwikkeling met maar één functie. De belangrijkste eisen die de onderneming aan het rekenmodel gesteld heeft, zijn opgenomen in een “Programma van Wensen en Eisen”.

Om een rekenmodel te ontwikkelen dat voldoet aan de huidige wensen en eisen van de gebruikers is onderzoek verricht naar de opbouw en de benodigde onderdelen van het rekenmodel. Als onderdeel van dit onderzoek zijn diverse andere rekenmodellen geanalyseerd. Het opgezette voorlopige rekenmodel is praktisch getoetst aan een complexe ontwikkeling. Op basis van deze toetsing, een risicoanalyse en een onderzoek naar actualisatiemogelijkheden is het definitieve model ontstaan.

Om het rekenmodel te laten voldoen aan de geformuleerde uitgangspunten is het rekenmodel opgebouwd uit drie onderdelen: Samenvatting, Raming en Differentiatie. De Samenvatting geeft een overall overzicht van het project en is het beslisdocument op basis waarvan de directie een GO or NO GO beslissing kan nemen. De Raming geeft een compleet overzicht van de investeringskosten en opbrengsten. Het derde onderdeel, de Differentiatie, is opgesplitst in de drie functies woningen, commerciële ruimten en parkeren, waarbij per functie onderscheid gemaakt wordt in verschillende types. Per type kunnen de investeringskosten, opbrengsten en het rendement beoordeeld worden. De Raming en de Differentiatie worden ondersteund door een achterliggende Database. Bij het gebruik van het rekenmodel zijn diverse risico’s te onderscheiden. Deze risico’s zijn meegenomen bij het ontwikkelen van het rekenmodel. Om ook in de toekomst over een betrouwbaar middel voor een financiële toetsing te beschikken, moet het rekenmodel actueel gehouden kunnen worden.

Ten behoeve van de optimalisatie van het rekenmodel is deze onderheven aan twee toetsingen. De eerste toetsing diende om verbeterpunten boven tafel te krijgen en in de tweede toetsing is aangegeven op welke manier het ontwikkelde rekenmodel in de praktijk gebruikt kan worden.

Tot slot is er teruggeblikt op de vier maanden dat aan het onderzoek is gewerkt. Hierbij wordt aandacht besteed aan de begeleiding vanuit school en vanuit het bedrijf, de samenwerking en de aanpak van het onderzoek.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwtechnische Bedrijfskunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnerVerkerk Ontwikkeling en Participatie BV
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk