De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hoe komt de slak op zijn bestemming? : AVI reststoffentransport

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hoe komt de slak op zijn bestemming? : AVI reststoffentransport

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In verband met de uitbreiding van de AVI-Amsterdam met de HR-AVI is de bestaande slakopwerkingsinstallatie (SOI) van het westen naar het oosten van de installatie verplaatst. Met deze verplaatsing van de SOI d.d. 18 oktober 2003 is een probleem ontstaan met het transport van slakken uit de slakkenbunker naar de SOI. Dit is tot nu toe opgelost door het inhuren van vrachtwagens. Het nadeel hiervan is dat deze oplossing niet aan de milieueisen voldoet. Tevens zijn de operationele kosten relatief hoog.

Mogelijkheden
Bovenstaande is aanleiding tot een onderzoek naar een alternatief transport. De opdrachtomschrijving voor het onderzoek luidt als volgt:

"Het onderzoeken van de haalbaarheid van een alternatief transport van AVIbodemassen (slakken) vanuit de slakkenbunker in het AVI-gebouw naar de slakopwerkingsinstallatie (SOI). "

Het door ons uitgevoerde onderzoek bestaat uit twee delen: een mogelijkhedenonderzoek en de uitwerking van het beste alternatief. In het eerste deel is een pakket van eisen opgesteld en zijn de verschillende transportmogelijkheden belicht. De technische haalbaarheid en de globale kosten staan centraal. De onderzochte systemen zijn:
- Rechte transportbanden.
- Pipe conveyor (transportband die zichzelf dichtvouwt).
- Batchtransporten (AGV, kabelbaan, railtransport, bovenrailsysteem en pallettransport).
- Verpompen.
In het eerste deel zijn ook de mogelijke routes onderzocht. In het tweede deel van het onderzoek is het beste alternatief verder uitgewerkt.

Resultaat
Van de onderzochte systemen vervallen verpompen (op technische haalbaarheid) en pipe conveyor (voldoet niet aan de randvoorwaarden). Voor batchtransport zijn diverse systemen uitgezocht en het blijkt dat pallettransport de beste optie is. Deze optie is technisch en economisch realiseerbaar. Hetzelfde geldt voor rechte transportbanden.

De hogere risico's (nieuwe techniek) op zowel operationeel als financieel gebied voor een pallettransport wegen niet op tegen de nadelen van rechte transportbanden. Daarom kan de volgende conclusie worden getrokken:

"Operationeel, financieel en bedrijfskundig gezien bieden rechfe transportbanden via de noordelijke route het besfe alternatief voor vrachtwagentransport "

Vergelijking van vrachtwagen- en bandtransport geeft als resultaat, dat bij ingebruikname van HR-AVI een kostenbesparing bij bandtransport van ruim 40% mogelijk is.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingAlgemene Operationele Technologie
PartnersAfval Energie Bedrijf
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk