De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Dynamische Onderhoudsplanning

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De Dynamische Onderhoudsplanning

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling
Het management van OTIS wil dat de diensten die OTIS levert aan haar klanten, aan een steeds hoger serviceniveau voldoet. Dit mag echter geen kostenverhoging tot gevolg hebben. Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat de monteurs hun werktijd optimaal benutten. Daarnaast blijkt de huidige "Statische Onderhoudsplanning" niet meer toereikend om het gestelde serviceniveau van het management van OTIS te behalen.

Huidige situatie
Op dit moment worden de installaties onderhouden volgens een "Statische Onderhoudsplanning". Deze planning geeft per maand aan bij welke installaties onderhoud moet worden uitgevoerd. Aan de hand van deze planning zal de monteur gedurende het jaar zijn dagelijkse werkzaamheden inplannen. Met het gebruik van de huidige "Statische Onderhoudsplanning" is gebleken dat niet alle geplande onderhoudswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor neemt het storingsbeeld toe en blijft er minder tijd over voor onderhoudswerkzaamheden (vicieuze cirkel). Hierdoor neemt tevens de klantentevredenheid af. Daarnaast houdt de huidige "Statische Onderhoudsplanning" geen rekening met de "Prestatie Onderhoudscontracten", waarbij geen vaste onderhoudsfrequentie is afgesproken.

De oplossing
Door de monteurs aan te sturen met een "Dynamische Onderhoudsplanning" zal de efficiëntie en het storingsbeeld aanzienlijk verbeteren. Bij het aanvragen van werk door de monteur zal de "Dynamische Onderhoudsplanning" berekenen welke installatie op dat moment de hoogste onderhoudsprioriteit heeft. De prioriteitsberekening wordt gedaan met behulp van verschillende gegevens zoals reisafstand, storingsbeeld, voortgang van het onderhoud en gemaakte afspraken met klanten. Door gebruik te maken van de gegevens uit de systemen worden de monteurs efficiënter ingepland waardoor de gemiddelde reistijd zal afnemen. Hierdoor kunnen de monteurs alle afgesproken onderhoudswerkzaamheden uitvoeren en wordt het storingsbeeld van de installaties beter. Minder storingen zal meer tijdwinst opleveren (vicieuze cirkel). Tevens houdt de "Dynamische onderhoudsplanning rekening met de "Prestatie Onderhoudscontracten".

Conclusie
Met de invoering van de "Dynamische Onderhoudsplanning" zal de efficiëntie bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden worden verbeterd en het storingsbeeld zal afnemen. Met hetzelfde aantat monteurs, dus zonder structurele kostenverhoging, kan hierdoor aan alle verplichtingen worden voldaan en de klantentevredenheid zal toenemen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingTechnische Bedrijfskunde
AfdelingEngineering en Design
PartnersOTIS
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk