De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Binnenklimaat van Sporthallen : Een onderzoek naar de bouwfysische en bouwtechnische aspecten van sporthallen die van belang zijn voor mensen met een lichamelijke functiebeperking

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Binnenklimaat van Sporthallen : Een onderzoek naar de bouwfysische en bouwtechnische aspecten van sporthallen die van belang zijn voor mensen met een lichamelijke functiebeperking

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Sporten en bewegen in een sporthal is voor mensen met een lichamelijke functiebeperking niet vanzelfsprekend. Er is weinig bekend over welke problemen deze doelgroep - tijdens inspanning- ervaart wat betreft de warmtehuishouding. Warmte, vocht, ventilatie en infiltratie, licht, geluid en thermische behaaglijkheid zijn hierbij belangrijk. Ondanks de minimale bouwfysische gegevens, die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, lijkt er verschil in individuele beleving van de temperatuur in de sporthal aanwezig te zijn. De te hoge temperatuur in de zomer vormt de grootste bouwfysische problematiek voor mensen met een motorische functiebeperking. Daarom is dit onderzoek vooral gericht op de thermische behaaglijkheid in een sporthal.
Klachten over thermisch discomfort kunnen ontstaan door lichamelijke omstandigheden. Inspanning en kleding
De geleverde inspanning- in combinatie met kleding en temperatuur in de ruimte-, spelen een grote rol bij de mate van verdamping, die nodig is voor het lichaam. Deze factoren zijn ook bepalend voor de mate van behaaglijkheid.
Ziekte, letsel of functiebeperking
Door ziekte, letsel of een functiebeperking kunnen bepaalde delen van het lichaam geheel of gedeeltelijk disfunctioneren. Het temperatuurregulatiesysteem in het lichaam kan worden aangetast. Het afgeven van warmte aan de omgeving wordt hierdoor bemoeilijkt. Gevolg hiervan is het ontstaan van lichamelijke klachten bij kleine temperatuursveranderingen. Daarnaast kunnen klachten ontstaan door omgevingsaspecten.
Opbouw van de gebouwmassa
Bij de bouw van een sporthal wordt vaak gekozen voor de goedkoopste oplossing, terwijl de opbouw van de gebouwmassa een grote rol speelt bij het beheersen van de temperatuur in de sporthal.
De gebouwmassa moet in staat zijn ongewenste temperaturen zo lang mogelijk buiten te houden. Daarnaast willen gebruikers dat, in de sporthal, op snelle wijze de gewenste temperatuur bereikt wordt.
Het is belangrijk eigenschappen van verschillende materialen met elkaar te vergelijken. Hierbij spelen eigenschappen als warmteaccumulatie, warmtecapaciteit en dikte van het materiaal een belangrijke rol. Van daaruit kan een keuze gemaakt worden welk materiaal geschikt is om thermisch discomfort aan te pakken.
Klimaatinstallatie
Een geschikte klimaatinstallatie is niet de eerste prioriteit van een opdrachtgever. Hierdoor worden vaak goedkope oplossingen toegepast.
Bij het ontwerpen van een klimaatinstallatie, dient met de volgende factoren rekening gehouden te worden:
-de gebruiker die inspanning levert;
-de gebruiker die in rust is;
-trainers, toeschouwers, verzorgers en begeleiding;
-verwarming en koeling;
-het individueel kunnen instellen van de temperatuur in de ruimte;
-het per zaaldeel kunnen instellen van de temperatuur.
Aan de hand van deze factoren worden aanbevelingen gedaan, hoe het thermische binnenklimaat in een sporthal verbeterd kan worden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnerLandelijk Bureau Toegankelijkheid
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk