De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Neuromusculaire sturing als risicofactor voor a-specifieke lage rugpijn

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Neuromusculaire sturing als risicofactor voor a-specifieke lage rugpijn

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het doel van dit review is om d.m.v. literatuurstudie te onderzoeken of een veranderde neuromusculaire sturing van de rompspieren tijdens plotselinge belasting een risicofactor is voor het ontwikkelen van a-specifieke lage rugpijn en of deze veranderde neuromusculaire sturing pre-existent is of een gevolg is van a-specifieke lage rugpijn.
Opzet. Een review van observationele onderzoeken gepubliceerd tot februari 2009. Gezocht werd in de volgende elektronische databanken: Pubmed, Cinahl,Cochrane, PEDro en Embase. De onderzoeken werden beoordeeld op methodologische kwaliteit d.m.v. de Newcastle Ottawa Quality Assessment Scale.
Resultaten. Zes onderzoeken werden ingesloten. Vijf onderzoeken (1 t/m 5) vergeleken de rompspier reactietijden op een plotselinge belasting van de wervelkolom van proefpersonen met en zonder lage rugpijn. Het onderzoek van Cholewicki (2005) gebruikte ook nog een follow up periode waarin gekeken werd wie lage rugpijn ontwikkelde en het onderzoek van Hwang (2008) onderzocht de relatie tussen leeftijd en rompspier reactie vertragingen. De onderzoeken hadden een gemiddelde score van 6/9 op de NOS. Uit de onderzoeken is gebleken dat de rompspier reactietijden significant langer waren bij proefpersonen met lage rugpijn in vergelijking met proefpersonen zonder lage rugpijn, indien gekeken werd naar de agonisten die ontspannen. De rompspier reactietijden van de antagonisten die aanspannen vertoonde een grotere variatie. Geen significante verschillen zijn gevonden in rompspier reactietijden voor en na het ontwikkelen van lage rugpijn. De verschillen in rompspier reactietijden tussen een jonge en een oude onderzoekspopulatie waren wel significant, de rompspieren van de proefpersonen uit de oude groep reageerde later op een plotselinge belasting van de wervelkolom.
Conclusie.
Uit dit review blijkt dat:
Er indicaties zijn dat een vertraagde neuromusculaire sturing van de rompspieren de kans op het ontwikkelen van lage rugpijn vergroot.
De veranderde neuromusculaire sturing eerder een pre-existente risicofactor lijkt te zijn dan een gevolg van lage rugpijn.
Leeftijd een factor is die invloed heeft op het vertragen van de rompspier reacties.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk