De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Drijvende containerwoningen: is Almere er klaar voor?

Rechten: https://hbokennisbank.nl/pages/open-access

Drijvende containerwoningen: is Almere er klaar voor?

Rechten: https://hbokennisbank.nl/pages/open-access

Samenvatting

1.Hoe gaat Almere uitgroeien tot 400.000 inwoners?

De sterk groeiende economische bedrijvigheid legt groot beslag op het gebruik van de ruimte. Almere heeft zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld tot een stad van 160.000 inwoners. De groei van Almere zal echter doorzetten en naar verwachting zal Almere in 2025 400.000 inwoners hebben. Almere zal de vijfde stad van Nederland worden en om deze groei in goede banen te leiden is het nodig om visies te ontwikkelen ter uitbreiding van de stad op het water.


2. Onderzoek naar Water, De stad Almere, De Doelgroep, De Containerbouw.

Er is onderzoek gedaan naar Nederland en Almere. Om een duurzame oplossing te creëren voor de uitbreiding van Almere, moet er rekening worden gehouden met het begrip “Nederland leeft met water”. Om in te kunnen spelen op de vraag naar woningen is er ook onderzocht voor welke doelgroep nieuwbouw in Almere noodzakelijk is.

3. Een mogelijkheid om drijvende containerwoningen te realiseren.

Nederland krijgt te maken met waterproblematiek: door de temperatuursstijging valt er meer neerslag en stijgt de zeespiegel. Er moet worden nagedacht over een duurzame ontwikkeling, waarbij ook rekening wordt gehouden met deze problematiek.
Uit onderzoek is gebleken dat er in Almere veel vraag is naar starterswoningen. De vraag is het realiseren van starterswoningen in Almere, voor weinig geld. Omdat Almere al veel plannen heeft gemaakt voor de toekomstige uitbreiding, komen veel locaties niet in aanmerking. Op het water zijn er echter genoeg mogelijkheden. De locatie Noorderplassen past echter het beste bij het realiseren van een drijvende woonwijk met starterswoningen.

4. Wat betekenen de bevindingen?

Almere kan door middel van een uitbreiding op het water zijn groei realiseren. Almere kan het wonen op het water zien als een dynamische en innovatieve oplossing voor het bieden van woon- en werkgelegenheid en het recreëren in deltagebieden.

De groei van Almere kan worden gerealiseerd, door middel van een snelle en goedkope bouwmethode.
De mogelijkheid om containers om te bouwen tot woningen, die kunnen worden geplaatst op de grond of kunnen drijven op het water door middel van pontons.
Op een oppervlak van 100 x 100m in de Noorderplassen kunnen verschillende containerwoongebouwen worden geplaatst. De containers zullen zijn omgebouwd tot woningen. De woningen kunnen tijdelijk of voor langere tijd worden neergezet, om snel, goedkope starterswoningen te realiseren.

Een stad als Almere zal creatief moeten zijn met haar ruimte en drijvende containerwoningen, zullen daarbij een goede aanvulling zijn. Zij zijn innovatief, duurzaam, demontabel en verplaatsbaar; misschien wel een oplossing die een stad als Almere goed kan gebruiken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk