De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beeldende therapie module bij traumaverwerking met kinderen die incestslachtoffers zijn

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Beeldende therapie module bij traumaverwerking met kinderen die incestslachtoffers zijn

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor u ligt ons praktijkproduct wat tot stand is gekomen vanuit het afstuderen aan de opleiding creatieve therapie (CT) aan de Hogeschool Utrecht te Amersfoort.
Begin september hebben wij de minor agressie en huiselijk geweld gevolgd. In de minor werd duidelijk dat er verschillende therapieën bestaan om kinderen te begeleiden, maar er werd niet in gegaan op de inhoudelijke kant van deze vakgebieden. Hierdoor werden wij geprikkeld om juist de inhoudelijke kant van het behandelen binnen de beeldende therapie van kinderen die mishandeld zijn te onderzoeken. Wij specificeren ons op één gebied; namelijk kinderen die incestslachtoffer zijn. In deze module hebben wij ons gefocust op meisjes die seksueel zijn misbruikt door iemand binnen het gezin.

We hebben bij het schrijven van deze module gebruik gemaakt van de richtlijnen uit de handleiding module-ontwikkeling voor creatieve therapie (2000) van de NVKT beroepsvereniging voor creatief therapeuten. Dit praktijkproduct heeft de vorm van een vaktherapeutische behandelmodule. Door middel van de module willen wij handvatten bieden aan beeldend therapeuten voor het behandelen van deze doelgroep binnen de beeldende therapie. Ook hopen we overige hulpverleners te inspireren om gebruik te maken van de beschreven beeldende technieken.

We beschrijven in de module de doelgroep en de kernproblematiek, (contra) indicaties, een behandelvisie met een bijpassende vaktherapeutische werkwijze, doelen, de intakeprocedure, behandelfasen gevolgd door twintig uitgewerkte werkvormen en indicaties voor de groepssetting en therapeutische rol. Verder geven wij een manier ter evaluatie van deze module aan. Omdat wij de module niet hebben kunnen uitvoeren is deze evaluatie figuratief.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCreatieve Therapie
AfdelingInstituut Social Work
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk