De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wonen met dilemma's in een goede wijk. Nieuwbouwbewoners Zuidwest aan het woord. In opdracht van de Gemeente Den Haag.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wonen met dilemma's in een goede wijk. Nieuwbouwbewoners Zuidwest aan het woord. In opdracht van de Gemeente Den Haag.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Den Haag Zuidwest is één van de gebieden van Den Haag. Den Haag Zuidwest bestaat uit de wijken Bouwlust, Moerwijk, Morgenstond en Vrederust. In Den Haag Zuidwest vinden vernieuwingen plaats om de wijken te verbeteren. Voor de vernieuwingen werkt de gemeente Den Haag samen met de drie woningbouwcorporaties (Haag Wonen, Staedion en Vestia). De vernieuwingen moeten ervoor zorgen dat er nieuwe kapitaalkrachtige doelgroepen in het gebied komen wonen. Communicatie speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom is in 2007 een gebiedscampagne gestart met de slogan: "Leef Ruim." De campagne heeft onder andere als doelstelling dat de geïnteresseerden in een nieuwbouw koop- of huurwoning overgehaald worden om in Zuidwest te gaan of blijven wonen. Voor het slagen van de campagne is het belangrijk om inzicht te krijgen in de doelgroep van de campagne en op welke manier "Leef Ruim" nog beter op de doelgroep afgestemd kan worden. Dit resulteert in de volgende onderzoeksvraag:
"Wie zijn de nieuwe bewoners van nieuwbouw koop- en huurwoningen in Den Haag Zuidwest en welke dilemma‟s spelen een rol bij de keuze voor de wijk?"
Om de onderzoeksvraag te beantwoorden is er een kwalitatief onderzoek uitgevoerd en zijn er twaalf nieuwbouwbewoners uit Zuidwest geïnterviewd. Deze interviews zijn vervolgens geanalyseerd met behulp van discourse analyse. Het uitgangspunt van dit perspectief is dat mensen taal gebruiken om te handelen. Deze vorm maakt het mogelijk impliciete gedeelten van een gesprek expliciet te maken en dit is nodig om de dilemma‟s van de nieuwbouwbewoners te achterhalen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCommunicatiemanagement
AfdelingCommunicatie
PartnersGemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling; Afdeling Communicatie
Datum2010-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk