De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mobilisaties en/of manipulaties bij acute aspecifieke lage rugklachten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Mobilisaties en/of manipulaties bij acute aspecifieke lage rugklachten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Van de bevolking krijgt 60% - 90% ooit een episode van lage rugklachten. Hierbij gaat het in 90% van alle gevallen om aspecifieke lage rugklachten. Voor de fysiotherapie is het een veelvoorkomende verwijsdiagnose. 27% van alle patiënten komt met lage rugklachten.
Doel: Het doel van deze literatuurstudie is antwoord te krijgen op de vraagstelling: Wat is het effect van spinale mobilisatie en/of spinale manipulatie therapie in vergelijking met geen behandeling, bij patiënten met acute aspecifieke lage rugklachten voor pijn, beperking, functie en hersteltijd?
Methode: Er is gezocht in de volgende digitale databases: Pubmed, PEDro, CINAHL en Cochrane. De opgenomen Reviews zijn gescoord door middel van de Quorom score en de Randomized Controlled Trials door middel van de PEDro score.
Resultaten: In totaal zijn er voor deze literatuurstudie 7 artikelen opgenomen, waarvan 3 Reviews en 4 RCT's. De studies hebben een goede methodologische kwaliteit. De Reviews hebben een Quorom score van 18/18 en 17/18 en de Randomized Controlled Trials hebben een PEDro score van 9/10, 8/10 en 7/10.
Conclusie: Het effect van mobilisatie therapie kan niet voldoende wetenschappelijk worden aangetoond. Voor het effect van spinale manipulatie therapie op pijn en functie is er geen evidentie gevonden dat spinale manipulatie therapie beter resultaat levert dan andere standaard behandelingen. Voor het effect van spinale manipulatie therapie op pijn is er een matige evidentie gevonden dat spinale manipulatie therapie meer verlichting van pijn geeft op de korte termijn dan mobilisatie en placebo ultra kortegolf. Spinale manipulatie therapie zal waarschijnlijk niet resulteren in een relevante eerdere pijn vermindering. Voor het effect van spinale manipulatie therapie op hersteltijd is er beperkte evidentie gevonden dat spinale manipulatie therapie zorgt voor een sneller herstel dan veel gebruikte fysiotherapeutische behandelingen. Voor de lange termijn is er geen evidentie gevonden. Het toevoegen van spinale manipulatie therapie zorgt niet voor een sneller herstel als extra behandeling op de aanbevolen eerstelijns zorg. Er is een beperkte evidentie gevonden dat spinale manipulatie therapie een beter korte termijn effect heeft dan een combinatie van kortegolf, oefening en ergonomische instructies. Voor het effect van spinale manipulatie therapie op pijn en beperking is er geen verschil tussen de effecten voor manipulatie therapie of interferentie therapie alleen of een combinatie van deze twee therapieën. Één studie geeft aan dat behandelaars onderling moeten discussiëren over de rol van spinale manipulatie therapie als behandeling voor patiënten met acute lage rugpijn die geen adequate verlichting krijgen van zelf zorg en voorlichting alleen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk