De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het effect van oefentherapie op uithoudingsvermogen, kracht en kwaliteit van leven bij patienten met CVA in de chronische fase.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Het effect van oefentherapie op uithoudingsvermogen, kracht en kwaliteit van leven bij patienten met CVA in de chronische fase.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond en doel: In het revalidatieproces van patiënten met een CVA ligt de nadruk vooral op de eerste zes maanden na het ontstaan van het CVA, dit omdat in die periode de grootste behandeleffecten behaald worden.
Onduidelijk is wat het effect van oefentherapie is bij patiënten met een CVA in chronische fase. De vraag die naar aanleiding hiervan naar voren is gekomen, is: ‘Wat is er bekend over het effect van oefentherapie bij patiënten met een CVA in de chronische fase op het aërobe uithoudingsvermogen, de spierkracht van de onderste extremiteit en de kwaliteit van leven’.
Methode: Verschillende databanken en zoekmachines zijn geraadpleegd, waaronder Pubmed, PEDro, Cochrane, Scholar Google, Blackwell Synergy. Hier is gezocht naar relevante literatuur van de afgelopen tien jaar.
De volgende MeSH zoektermen zijn gebruikt: physiotherapy, physical therapy, stroke, cereborvascular accident, exercise training, exercise therapy, endurance, physical endurance, exercise tolerance, strength, muscle strength, quality of life, rehabilitation, cardiovascular.
Resultaten: Voor dit artikel zijn negen onderzoeken geselecteerd om antwoord te geven op de vraagstelling. Vier van de vijf geselecteerde artikelen die gaan over het effect op het aërobe uithoudingsvermogen laten een significante toename van de VO2max zien.
Alle onderzoeken die betrekking hebben op verbetering van spierkracht van de onderste extremiteit tonen een vooruitgang.
Het effect van oefentherapie op de kwaliteit van leven is wisselend. Twee onderzoeken laten een positief resultaat zien, terwijl één onderzoek aangeeft dat er geen noemenswaardige verbetering te zien is.
Discussie en conclusie: Er wordt op het niveau van functiestoornissen getraind, onduidelijk is wat het effect is op activiteiten- en participatie niveau. Oefentherapie heeft een positief effect op het aërobe uithoudingsvermogen en spierkracht van de onderste
extremiteit bij patiënten met een CVA in de chronische fase. Op basis van de gevonden literatuur kan weinig gezegd worden over het effect op de kwaliteit van leven.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk