De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Automatische koppeling formulieren aan webservices

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Automatische koppeling formulieren aan webservices

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Verne beheert en ontwikkelt een online verzekeringsadministratieplatform. Zij stelt zich tot doel de volledige levenscyclus van verzekeringen zo veel mogelijk te automatiseren. Daarbij hebben ze te maken met verschillende klant-omgevingen van verzekeraars waarin producten aangevraagd en gewijzigd moeten worden.
Dit kan via de SOAP services die Verne beschikbaar stelt. Echter is gebleken dat integratie van deze services vaak niet soepel verloopt, omdat integratiepartijen vaak niet de verzekeringskennis hebben om web-formulieren op te stellen die de juiste gegevens uitvragen. Om dit te ondervangen biedt Verne web-formulieren aan via de FormsEngine. In deze omgeving kunnen web-formulieren worden aangemaakt in een CMS door mensen met de domeinkennis. Deze formulieren worden gepubliceerd via een Publisher component. Deze maakt het formulier beschikbaar om te integreren in een website naar keuze. Daarbij kan de layout en styling van het formulier volledig aangepast en beheerd worden door de partij die de website beheert, zonder dat die de gestelde vragen kunnen of moeten aan passen.
De gegevens die uit deze formulieren worden verstuurd zijn echter in een ander formaat (JSON) dan de webservices van het Verne-platform (SOAP). De DataIntegrator lost dit probleem op door de gegevens te vertalen volgens een ingevoerde mapping. Deze mapping wordt door een ontwikkelaar bij Verne gemaakt en ingevoerd. Dit mapping proces is een bottleneck bij het invoeren van nieuwe formulieren. In dit project wordt onderzocht hoe dit geautomatiseerd kan worden.
Uit een inventarisatie van de beschikbare mapping tools is gebleken dat er geen software beschikbaar is die de belangrijkste functionaliteit bevat: Automatisch de mapping genereren voor nieuwe bron en doel datastructuren. Daarom is gekozen om zo’n tool zelf te ontwikkelen, de DataMapper.
Tabel 1 (pagina 4) bevat de daarvoor te bouwen functionaliteiten, waarbij ook is aangegeven of ze binnen de scope (tijd en middelen) van dit project vallen. Er is gekozen om de applicatie te ontwikkelen als plugin die zelfstandig functioneert, zodat deze op zichzelf ontwikkeld en gebruikt kan worden maar ook kan worden opgenomen in een van de applicaties in de FormsEngine. De huidige architectuur van de FormsEngine is er op gericht dit soort uitbreidingen te faciliteren.
De eerste versie van de DataMapper die ontwikkeld is heeft bewezen dat de belangrijkste functionaliteiten mogelijk zijn. Echter was het beheren en debuggen van de zogenaamde rules die de gegenereerde mapping bepalen niet zoals gewenst. Om dit te ondervangen is een tweede versie ontwikkeld waarin de structuur is verbeterd door het toepassen van een combinatie van de composite en observer patterns.
Uit metingen blijkt dat bij gebruik van deze tool, afhankelijk van de (nieuwe) complexiteit van de koppelingen, op jaarbasis 157 tot 325 uur bespaard wordt op het maken van koppelingen. Deze besparing kan nog verder uitgebreid worden door de gebouwde applicatie verder te ontwikkelen.
Het advies is daarom om de tool op te nemen in de processen bij Verne. Daarbij dient de tool ook verder ontwikkeld te worden voor een nog grotere optimalisatie van de werkzaamheden. Daarbij kunnen in eerste instantie de functionaliteiten uit Tabel 1 (pagina 4) die buiten scope van dit project vallen als uitgangspunt dienen. Ten slotte is onderzoek aan te bevelen hoe de tool breder kan worden ingezet, denk daarbij bijvoorbeeld aan het (deels) genereren van testscripts.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingInformatica
AfdelingICT
PartnerVerne
Datum2015-06-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk