De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Diepe Dwarse Frictie massage als interventie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Diepe Dwarse Frictie massage als interventie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Tijdens een behandeling van diepe dwarse frictie massage wordt er een harde wrijving in tegengestelde richting van de vezels van het aangedane weefsel uitgevoerd. Door de frictie massage wordt er een traumatische hyperemie in het behandelde weefsel geproduceerd en wordt littekenweefsel voorkomen. Tijdens de behandeling is het belangrijk dat de patiënt in de juiste uitgangshouding wordt gepositioneerd, dat het behandelde weefsel op spanning wordt gebracht en dat de massage op de juiste locatie wordt uitgevoerd.
Vraagstelling: In hoeverre is de behandeling van diepe dwarse frictie gericht op het reduceren van klachten effectief bij patiënten met ligamentaire klachten?
Methode: Voor het zoeken naar relevante literatuur zijn databanken PubMed, Science Direct, CINAHL en Cochrane gebruikt. De methodologische kwaliteit van de RCT's, die gebruikt zijn voor het literatuuronderzoek, zijn met behulp van de PEDro-schaal beoordeeld.
Resultaten: Er zijn 11 artikelen gebruikt voor dit literatuur onderzoek. Van de studies kan alleen de studie van Viswas et al. (2011) een significante verbetering (P .004) aantonen in klachtenreductie. Klachtenreductie voor een korte termijn (P <0.05), is aangetoond in de studie van Nagrale et al. (2009). Klachtenreductie voor een korte termijn ten aanzien van chronische enkel verstuiking is aangetoond in de studie van Arora et al. (2011).
Conclusie/advies: Diverse resultaten uit de literatuur spreken elkaar tegen. Meer praktisch onderzoek moet worden gedaan om effectiviteit van de behandeling (diepe dwarse frictie massage) vast te kunnen stellen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk