De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De psychometrische eigenschappen van de Clinical COPD Questionnaire (CCQ)

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De psychometrische eigenschappen van de Clinical COPD Questionnaire (CCQ)

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doelstelling: Het doel van deze studie is om op systematische wijze de psychometrische eigenschappen te beschrijven van de Clinical COPD Questionnaire (CCQ). Tevens heeft deze studie de bedoeling om te informeren wat de CCQ voor een vragenlijst is en hoe ermee om te gaan.
Methode: Om aan de gestelde doelstelling te kunnen voldoen, is er gebruik gemaakt van verschillende databases te weten; PubMed, CINAHL, Physiotherapy Evidence Database (PEDro), Cochrane Library en Science Direct. Tevens is er gebruik gemaakt van de zoekmachine Google. Verder komt de informatie van de officiële website van de CCQ.
Resultaten: Voor deze studie is een 8-tal artikelen gebruikt. Voor verdere achtergrondinformatie is gebruik gemaakt van de officiële website. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de CCQ hoge waarden heeft voor de interne consistentie. De Cronbach's α waren erg hoog. Bij alle onderzoeken die hier wat over vermelden, waren deze waarden hoger dan 0.70 (bij verschillende patiëntenpopulaties). Om de betrouwbaarheid van de CCQ te bepalen is verder gekeken naar wat de verschillende onderzoeken beschrijven over de test-hertest betrouwbaarheid. Hierbij is gebruikt gemaakt, door te kijken naar de Intra Class Coefficient (ICC) en de Lin's concordance coefficient (CCC). Ook deze waarden waren in de gebruikte artikelen zeer hoog. Deze waarden komen in de verschillende onderzoeken naar boven en zijn bij verschillende patiëntenpopulaties onderzocht. Om te bepalen of de CCQ in staat is om veranderingen in de gezondheidsstatus aan te tonen is gekeken naar wat de gebruikte onderzoeken hierover beschrijven. In vijf van de acht gebruikte artikelen is er informatie gevonden over de responsiviteit. In elk van deze vijf onderzoeken werden significante veranderingen van de gezondheidsstatus in de tijd gedetecteerd. Tot besluit is er in deze studie gekeken naar de validiteit van de CCQ. In vier van de acht artikelen is er informatie gegeven over de validiteit. De onderzoeken, uitgevoerd in verschillende landen, geven waarden met hoge correlaties aan tussen de CCQ en andere eerder gevalideerde tests die worden gebruikt om de gezondheidsstatus te bepalen van patiënten met COPD.
Conclusie: De CCQ is een simpele en korte vragenlijst voor patiënten met COPD. De data van de gebruikte artikelen ondersteunen de validiteit, de betrouwbaarheid en de responsiviteit en kan daarom gebruikt worden om een indruk te geven van de Health Status van patiënten met luchtwegklachten als gevolg van de ziekte COPD. De CCQ is zowel geschikt op individueel patiënten niveau als voor studies van Health Status van groepen in de eerstelijns zorg.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk