De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Helicobacter mustelae : Karakterisatie van verschillende metaalopname systemen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Helicobacter mustelae : Karakterisatie van verschillende metaalopname systemen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Helicobacter mustelae is een staafvormige gram negatieve bacterie die bij fretten maagzweren kan veroorzaken. Metalen spelen een belangrijke rol bij het metabolisme van bacteriën.

Een van de metalen die essentieel zijn voor bacteriën is ijzer. Echter in de gastheer is ijzer alleen aanwezig in complexen zoals hemoglobine, transferrine en lactoferrine. Door ijzer te binden aan deze eiwitten beperkt de gastheer de toxiciteit van vrij ijzer, tevens dient dit als een a-specifiek afweersysteem omdat bacterien niet kunnen groeien zonder ijzer. Om ijzer toch te kunnen verkrijgen van de gastheer is een ijzeropnamesysteem noodzakelijk die ijzer complexen kan opnemen. Helicobacter mustelae bezit over een aantal potentiele buitenmembraantransporters voor ijzer (FecA, ChuA, CfrA en FrpB), periplasmatisch transporter (CeuE), binnenmembraantransporters (FeoB en FecD), en een ijzeropslagproteïn (Pfr). De ijzer homeostase in de cel word gehandhaafd door ferric uptake regulator (Fur). Transport van ijzercomplexen over het buitenmembraan kost energie. Deze energie wordt in andere bacteriën geleverd door een TonB/ExbB/ExbD complex waarvan er twee aanwezig zijn in de Helicobacter mustelae.

Een ander belangrijk metaal is nikkel. Nikkel is de cofactor van het urease enzym dat essentieel is voor de kolonisatie van de Helicobacter in de lage pH van de maag. Dit enzym zet ureum om in het basische bicarbonaat en ammonia. Hoe nikkel het buitenmembraan van de bacterie passeert is weinig over bekend. Recente studies hebben laten zien dat in Helicobacter pylori sommige buitenmembraan tranporters die ijzer opnemen, naast ijzer ook nikkel kunnen transporteren. Transport over de binnenmembraan word geregeld door NixA. In Helicobacter mustelae zijn geen homologen van genen aanwezig die coderen voor de nikkel opslag, wel is er een nikkel afhankelijke regulator aanwezig, NikR.

Bismut is een zwaar metaal dat wordt gebruikt voor behandeling van Helicobacter infecties. Hoe bismut precies de bacterie binnenkomt en schade kan aanrichten is niet veel van bekend. Uit eerdere studies in Helicobacter pylori is gebleken dat de bismut gevoeligheid daalt door toevoeging van ijzer. Een van de mogelijke oorzaken hiervan zou kunnen zijn dat er competitie tussen beide metalen plaatsvindt in de opname en dat bismut de bacterie binnenkomt via een ijzertransport systeem.

Het doel van dit onderzoek is het meer te weten te komen over de opname van de bovengenoemde metalen in de Helicobacter mustelae. Welke genen er betrokken zijn bij de opname van ijzercomplexen, nikkel en bismut. Het onderzoek is verdeeld in twee delen. Het maken van mutanten waarbij verschillende genen die betrokken zijn worden uitgeschakeld en de fenotypische karakterisatie van de mutanten. De fenotypische karakterisatie is weer te verdelen in drie experimenten.
- Groei promotie assay, onderzoek naar de opname van verschillende ijzercomplexen.
- Bismut gevoeligheid assay, waarbij gekeken wordt naar de gevoeligheid voor bismut.
- Urease assay/nikkel opname, hierbij wordt het nikkel gecofactorde enzym urease gebruikt om indirect de nikkel opname te bestuderen.

Uit dit onderzoek blijkt dat de TonB homologen een belangrijke rol in zowel ijzer als nikkel opname. TonB1 zorgt voor ijzeropname uit hemine, en TonB2 is betrokken bij ijzeropname uit hemoglobine en ijzercitraat. Daarnaast laten de resultaten zien dat bij uitschakeling van TonB2 het enzym urease een verlaagde activiteit geeft. Daardoor kan gezegd worden dat TonB2 betrokken is bij activiteit van het enzym urease en zou mogelijk betrokken kunnen zijn bij de nikkel opname. Verder is er uitgekomen dat bij ijzeropname uit hemoglobine ook FecA, FecD, en FeoB betrokken zijn. Daarnaast is FecA ook betrokken bij de opname van ijzercitraat. Uit de Helicobacter mustelae; Karakterisatie van het ijzeropnamesysteem bismut gevoeligheid is gebleken dat Helicobacter mustelae resistenter wordt tegen bismut in een ijzerrijk milieu. De Fur mutant blijkt veel gevoeliger te zijn voor bismut. Helicobacter mustelae;

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBiologie en Medisch Laboratorium Onderzoek
AfdelingLife Sciences en Chemistry
PartnerErasmus MC
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk