De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Energieopwekkend gevelontwerp : "bruggebouw" Floriade 2012

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Energieopwekkend gevelontwerp : "bruggebouw" Floriade 2012

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De opdracht is verbonden aan een probleemstelling: De probleemstelling is als volgt geformuleerd: In welke mate draagt de dubbele transparante gevel met loopbrug bij aan de energiezuinigheid van het gehele “Campus” gebouw? Het ontwerp van het “Campus” gebouw moet energiearm zijn en krijgt een dubbele transparante gevel met daarin een loopbrug. Hierbij moet gedacht worden aan de architectuur, bouwtechniek, constructie en bouwfysica van de gevel met betrekking tot het hele gebouw. Het doel van deze opdracht is dat de afstudeerstudent én ARCADIS Architecten alle voor- en nadelen kennen van verschillende varianten van een dubbele transparante gevel, waar een loopbrug in geplaatst wordt. Hier moet gedacht worden aan: esthetica, materiaal, detaillering, de constructie en bouwfysische aspecten. Ook willen de beide partijen weten hoe er bij een zeer transparant gebouw met de zoninval omgegaan wordt, hierbij denkend aan energiearm of energieopwekkend gebruik.

De “Campus”toren is het visitekaartje van de Floriade. Er komt een ontvangsthal, een groot auditorium, enkele collegezalen en een groot dakterras, dat is verdeeld in een binnentuin en een buitentuin. In het eerste deelonderzoek wordt bekeken in hoeverre bouwfysische aspecten kunnen worden verwerkt in de “Campus”toren. Het belangrijkste onderdeel van dit deelonderzoek is de manier van zonwering. Er is gekozen voor een draaiend zonnescherm, om de gevel heen. Door dit te combineren met energieopwekking, is het mogelijk om de zonwering zo zuinig mogelijk te maken. De overige onderdelen van dit deelonderzoek zijn de installaties en het gevelprincipe. Voor het gevelprincipe heeft de mate van behaaglijkheid een belangrijke rol gespeeld. Omdat het in de loopbrugruimte behaaglijk moet zijn, is de keuze gevallen op het isoleren van zowel de buitenste schil, als de binnenste. Wel wordt er in de loopbrugruimte een microklimatisering toegepast, die in de tekeningen duidelijk zal worden uitgelegd. De installatie voor verwarming en koeling van het gebouw zal d.m.v. een warmtepomp werken, met warme en koude opslag in de bodem. Er zal niet alleen energie opgewekt worden uit de zonwering, maar ook uit het dak en de gevel.

Voor het 2e deelonderzoek is ingegaan op de constructie van het pand. De constructeur van ARCADIS heeft een aandeel gehad in dit onderdeel. Het is moeilijk om een goed beeld te kunnen vormen van een constructie van een rond gebouw. Door het maken van berekeningen m.b.v. de computer, is de mate van uitzetting en zakking van de dragende binnengevel bepaald. Dit had een doorslaggevende werking op de uiteindelijke keuze. De keuze voor het dragende binnengevelsysteem is gevallen op een staande ruit met trekbanden. Deze keuze staat haaks op de visie van de architect, maar op het gebied van transparantie en materiaalgebruik is deze keuze gemaakt. Een ander aspect van dit deelonderzoek is het kiezen van een vloertype. Voor de beganegrondvloer is gekozen voor een geïsoleerde kanaalplaatvloer. De overige vloeren worden staalplaatbetonvloeren. De onderconstructie van de auditoriumvloer is een speciale, met staalkabels en een stevige stalen ring in het centrum. Voor de collegezaalvloer wordt gebruik gemaakt van een vakwerkligger met een hoogte van meer dan 4 meter. De loopbrug zal de binnen en buitengevel aan elkaar koppelen omdat hij aan de beide gevels opgehangen wordt. Het laatste deelonderzoek bestaat uit een materiaalkeuze voor de loopbrug, de gevelbekleding, het dak en het onderhoudssysteem van de gevel. Voor de loopbrug is gekozen voor een geprefabriceerde stalen bak, met daarin een betonlaag. Deze bak zal een straal hebben van 16,5 meter. Op de betonlaag wordt de microklimatisering aangebracht in de vorm van een vloerverwarming en -koeling. Daarna zal een cementdekvloer het geheel afwerken. Voor de gevelbekleding is gekozen om de buitengevel aan de buitenzijde te beglazen en de binnengevel aan de binnenzijde. Het glas wordt koud vervormd op de bouwplaats en geplaatst in de gewenste straal. Het dak zal een gedeelte buitenruimte krijgen in de vorm van een dakterras en een gedeelte in de vorm van een binnentuin. Deze wordt met glas met pv-cellen overkapt. Voor de gevelreiniging is gedacht aan de Façade Cleaning Robot, die nog niet in productie is. Deze robot zal automatisch de gevel reinigen. De leerdoelen en deelvragen die vooraf gesteld zijn, zijn allemaal opgenomen in de onderzoeken. Het “Campus” gebouw is heel complex. Vooral door de ronde vorm, de dubbele transparante gevel en de speciale vloerconstructies is dit gebouw zo complex geworden. Toch is het wel denkbaar dat dit gebouw uiteindelijk op deze manier wordt uitgevoerd. Als afsluiting van dit onderzoeksverslag wil ik te kennen geven dat ik zelf tevreden ben met het eindresultaat. Voor mijn gevoel is dit verslag uitgebreid en zit er voldoende diepgang in. Ook heb ik geprobeerd zo veel mogelijk de verschillende facetten van deze opleiding toe te passen op dit project (architectuur, bouwtechniek, bouwfysica en constructies).

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnerARCADIS Architecten
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk