De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Supercontrole: hoe goed werkt het prioriteitssysteem voor bouwtoezicht van de gemeente Utrecht in de praktijk

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Supercontrole: hoe goed werkt het prioriteitssysteem voor bouwtoezicht van de gemeente Utrecht in de praktijk

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderzoeksverslag dat voor u ligt behandelt het prioriteitssysteem dat de gemeente Utrecht hanteert om bouwcontroles uit te voeren. Onderzocht wordt of het prioriteitssysteem in de praktijk goed hanteerbaar is zonder dat de kwaliteit van de controles vermindert. Hier volgt een samenvatting.
Het systeem waarmee de gemeente Utrecht bouwcontroles uitvoert, is verdeeld in 3 vakgroepen, te weten de bouwvergunningcontrole (BVG), de constructiecontrole (CC) en de uitvoeringscontrole (UC). Het systeem, dat SUPER heet, houdt in dat niet op alle mogelijke controlepunten even grondig gecontroleerd wordt, maar dat er een selectie uit de controlepunten wordt gemaakt waarmee de inspecteur als eerste aan de gang gaat. De controlepunten waarop als eerste getoetst wordt zijn uiteraard de controlepunten die het belangrijkst zijn voor bijvoorbeeld de persoonlijke veiligheid. Om deze 'belangrijke controlepunten', die ook wel 'prioriteiten' genoemd worden, vast te leggen is een risicoanalyse gemaakt waarmee de controlepunten op een volgorde van belangrijk naar minder belangrijk zijn komen te staan. Van deze lijst is een matrix gemaakt waarin de prioriteiten kunnen worden aangemerkt, en uit deze matrices (voor iedere vakgroep één), zijn handboeken gekomen die de prioriteiten kort behandelen en eventueel verwijzen naar richtlijnen of naar bijvoorbeeld artikelen uit het bouwbesluit.
De toetsing in de verschillende vakgroepen (BVG, CC en UC) wordt eerst behandeld, waarbij het systeem zowel theoretisch als in de praktijk wordt bekeken. Zo komen de matrices en handboeken uitgebreid aan bod, en ga ik een bouwvergunning toetsen met behulp van SUPER. Ook ga ik tijdens uitvoeringscontroles mee met de UC-inspecteurs om te bekijken hoe het systeem voor de uitvoeringcontrole in de praktijk werkt. Tijdens deze 'inventarisatieronde' onderzoek ik tevens onder andere door middel van diverse interviews of SUPER in de praktijk een goed instrument is voor het handhaven van de bouwregelgeving.
Aan het eind van het onderzoek zal blijken dat een systeem als SUPER absoluut nodig is om in het oerwoud van regels een lijn te trekken voor het handhaven van deze bouwregelgeving. Er zijn echter punten waarop het systeem verbeterd kan worden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk