De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Groei naar krimp

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Groei naar krimp

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Na jarenlange groei komt er krimp in Nederland. De bevolking zal krimpen, wat in eerste instantie nog geen grote gevolgen geeft voor de woningvoorraad, totdat het aantal huishoudens ook afneemt.

Gevolgen daarvan zijn: leegstand, het verdwijnen van voorzieningen, een waardevermindering van de woningen en achteruitgang van de sociale verbondenheid. Dit zorgt ervoor dat de leefbaarheid van deze gebieden in gevaar komt.
Opvallend zijn de tegenstrijdige krimpprognoses van Centraal Bureau van de Statistiek en de provincie Drenthe. Dit geeft aan hoe moeilijk de krimp te voorspellen is en dat er flexibel omgegaan moet worden met ontwikkel plannen.

Waar bestaande strategieën starten als de krimp begonnen is, starten de nieuwe strategieën in een periode van groei.
In de nieuwe strategieën worden de voorzieningen geclusterd, een ontmoetingsplek gecreëerd en de hoofdstructuur geherstructureerd. Dit resulteert in een sterk raamwerk, met 'ademruimte'.

Ondanks dat er veel rapportages over krimp en de kansen van krimp bestaan, weten de toekomstige krimpgebieden niet goed hoe ze moeten beginnen.
Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van een uitvoeringsplan. Hierin wordt aangetoond dat veel acties al in een groeiperiode plaats kunnen vinden. Ook wordt duidelijk dat de verschillende strategieën elkaar versterken en het beste gecombineerd toegepast kunnen worden tot één plan.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingRuimtelijke Ordening en Planologie
AfdelingGebouwde Omgeving
Datum2011-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk