De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwikkeling SEPA-module

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwikkeling SEPA-module

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Via dit document legt de afstudeerder, Bob Sanders, verslag van zijn afstudeeropdracht, "Ontwikkeling SEPA-module". Het afstudeertraject wordt uitgevoerd bij Sogeti Nederland BV, voor de divisie ANT - Microsoft.
"Al sinds de jaren '90 roept de Europese Unie banken op tot de vorming van één gezamenlijke Europese betaalmarkt, als belangrijk onderdeel van de Interne Markt. De grote Europese commerciële banken hebben zich verenigd in de European Payments Council (EPC). Het EPC heeft regels, standaarden en afspraken gemaakt die de basis zijn voor de Europese standaarden voor overschrijvingen en incasso's." (Waarom SEPA, sd)
Eén van deze standaarden is: de Single Euro Payments Area, kortweg SEPA. SEPA gaat de huidige betalingstechniek, CLIEOP, vervangen in Nederland. Het is de bedoeling dat op 1 februari 2014 Nederland geheel over zal gaan op het nieuwe betalingssysteem. Na deze datum kunnen bedrijven zonder SEPA geen Europese overboekingen en incasso's meer doen. Daarom is binnen Sogeti besloten om een SEPA-module te ontwikkelen.
De SEPA dataformaten zijn gebaseerd op de globale ISO 20022 standaard, welke de contextuele informatie over verschillende business processen beschrijft. De voornaamste focus van het project ligt op het ondersteunen van de Payment Initiation Messages ofwel PAIN.
Aan de hand van verschillende constateringen is er besloten om de waterval methode toe te passen en een specifieke fasering te handhaven: Oriëntatie, Ontwerp, Constructie en Afronding.
In de eerste fase heeft er een oriëntatie plaatsgevonden op de markt voor alternatieve mogelijkheden. Na overleg met de opdrachtgever is ervoor gekozen om geen standaard oplossing te gebruiken, maar zelf de software te ontwikkelen. De redenen hiervoor zijn onder andere de cultuur van Sogeti, flexibiliteit en afhankelijkheid van derde partijen.
Nadat de requirements van de module waren gedefinieerd, is in de daarop volgende fase het ontwerp opgesteld. Hier openbaarden zich voor het eerst de verschillen in beeldvorming over het aanleveren van gegevens door een module, tussen de afstudeerder en Sogeti. Dit resulteerde in een aantal revisies die benodigd waren om tot een functioneel ontwerp te komen voordat beide partijen overeenstemming hadden.
Vervolgens is er duidelijk geworden dat er een probleem is met het ontwerp van de SEPA-module. Dit probleem belemmert de uitbreidbaarheid van de module. Omdat het probleem geen invloed had op de rest van de module, is er gekozen om eerst de module te realiseren qua functionaliteiten waarna vervolgens het ontwerp en de module aangepast moet worden.
Na het ontwikkelen van de module zijn er een aantal conclusies getrokken en is er advies gegeven over mogelijke vervolgstappen. Uiteindelijk is er een module ontwikkeld die alle afgesproken functionaliteiten ondersteunt. Gebruikers zouden met de huidige module hun betalingsgegevens kunnen controleren en een officieel SEPA bericht genereren dat voldoet aan het PAIN formaat. Verder is er geconcludeerd dat de kwaliteit van de module op orde is.
Er zijn vervolgens een aantal ontwikkelingen gedetecteerd die een nieuwe versie van de module benodigd maken. De module kan op dit moment niet omgaan met bepaalde variaties op het ISO 20022 standaard. Ook zal er bij het gebruik van een andere syntax, onderhoud aan de module moeten plaatsvinden.
Er zijn daarom de volgende adviezen naar de toekomst opgesteld:
• Maak de bestaande controles op individueel niveau configureerbaar hierdoor wordt de module flexibeler voor variaties op het formaat;
• Implementeer een Data Access Layer, dit zal de uitbreidbaarheid vergroten;
• Stel middels een eigen interface de bestaande functionaliteit ter beschikken van de gebruiker zodat deze ook extern aangemaakte SEPA-bestanden kan controleren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingInformatica
AfdelingICT
Datum2013-05-17
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk