De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vaartverliesmodel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Vaartverliesmodel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De rederij Wagenborg Shipping heeft in de periode van 2006 tot 2012 een serie van 21 schepen heeft laten bouwen bij Hudong Zhonghua Shipbuildin Co. Ltd, China. Daarmee is de A-serie de grootste serie van Wagenborg. Deze schepen maken gebruik van het weather en routening tool SPOS. Om dit programma optimaal te benutten en te laten presteren is het belangrijk dat het geïmplementeerde vaartverliesmodel zo nauwkeurig mogelijk is. Gezien het aantal A-series dat Wagenborg bezit kan het optimaliseren van dit model erg waardevol zijn.
In dit onderzoeksrapport wordt een studie verricht naar het vaartverlies van de A-serie tijdens oceaan passages. Daarvoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld.
Hoeveel vaart verliezen de onderzochte schepen als gevolg van wind en golven?
Allereerst is een literatuurstudie gedaan om te onderzoeken hoe er voor deze schepen op praktische wijze een vaartverliesmodel ontwikkelend kan worden wat ook praktisch bruikbaar is voor de bemanningsleden. Tijdens het verrichten van deze literatuuronderzoek werd ook gelijktijdig een Excelmodel ontwikkeld welke het vaartverlies kan berekenen met de beschikbare data van de vloot. Dit model is digitaal bijgevoegd aan dit onderzoeksrapport.
Eén van de belangrijkste en moeilijkste onderdelen is het bepalen van de zogenoemde goedweersnelheid. Deze is van groot belang, omdat men zonder een nauwkeurige goedweersnelheid geen of een onnauwkeurig totaal vaartverlies uitrekent.
De 2de stap in het onderzoek is aan de hand van winddruk en drifthoek berekeningen de windfactor van het totaal vaartverlies te berekenen om zodoende het totaal op te splitsen in een windfactor en golffactor.
Na het ontwikkelen van het Excelmodel is de vloot begonnen met de metingen. Hierbij is aan alle A-serie die in de periode daarop volgende periode van 3 a 4 maanden een oceaanreis hebben gemaakt om een Excelsheet bij te houden met metingen. Deze data is verwerkt met het ontwikkelde Excelmodel. Daarna is het resultaat van iedere meeting ingevoerd in een dataverzamelsheet wat de gemiddeldes uitgerekend voor wind en golfhoogtes. Dit gebeurt in stappen van 45 graden van de relatieve invalshoek.
Hoeveel vaart verliezen de onderzochte schepen als gevolg van wind en golven.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingMaritiem Officier
AfdelingDomein Techniek
PartnersWagenborg Shipping
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk