De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

alWeer onnauwkeurig

Nauwkeurigheid van de ECMWF weersverwachtingen

Rechten:

alWeer onnauwkeurig

Nauwkeurigheid van de ECMWF weersverwachtingen

Rechten:

Samenvatting

Een onjuiste weersvoorspelling kan leiden tot onverwachts slecht weer wat grote schade kan veroorzaken aan zeeschepen. Het schip de Prins Hendrik maakt voor haar weersverwachtingen gebruik van de door de internetwebsite Windy weergeven ECMWF-model.
Het doel van dit onderzoek is daarom om te bepalen hoe nauwkeurig de door Windy weergeven ECMWF model weersdata is. Dit komt tot stand door de weersverwachtingen te vergelijken met waarnemingen aan boord, om zo een uitspraak te kunnen geven over de nauwkeurigheid. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Hoe nauwkeurig zijn de meerdaagse weersverwachtingen van het ECMWF-model op zee1?
Om een antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag is er een kwantitatief onderzoek uitgevoerd, aan de hand van een selecte kwantitatieve steekproef met metingen/observaties. Deze metingen/observaties zijn aan boord van de Prins Hendrik vergeleken met de voorspellingen die het ECMWF-model levert. Uit het verschil tussen de meting en voorspelling is er een bepaalde nauwkeurigheid berekend. Verder zijn er ook enkele deelvragen opgesteld. Uit de resultaten van de deelvragen is gebleken dat de bovengenoemde nauwkeurigheid ook afhankelijk is van hoe oud de voorspelling is en hoe nabij de Prins Hendrik bij de kust vaart. Uit de metingen van de gehele steekproef bleek dat het ECMWF-model enkele keren van de geobserveerde waarde afwijkt.
Op basis hiervan wordt aanbevolen om eventueel een vervolgonderzoek te starten met de aanbevelingen beschreven in het hoofdstuk ‘’Conclusie & aanbevelingen’’.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingMaritiem Officier
AfdelingDomein Techniek
PartnersAnthony Veder, Rotterdam
Datum2019-08-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk