De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Keldermanspoort in Hulst

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De Keldermanspoort in Hulst

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Keldermanspoort in Hulst, gebouwd in 1506, is een van de middeleeuwse overblijfselen van de oude binnenstad. Dit was een stadspoort met een tweedelig doel: strategisch als verdedigingswerk en economisch voor het verkeer te land en water. Tegenwoordig ligt deze poort enigszins buiten de binnenstad en wordt er weinig mee gedaan. Meer naar het centrum wordt een gedeelte van het winkelgebied gesloopt en omgevormd tot een modern winkelhart maar dan wel met architectuur die aansluit bij het middeleeuwse verleden. Dit project, genaamd de Nieuwe Bierkaai, bestaat uit de heraanleg van de voormalige binnenhaven. Op de kop hiervan ligt de Keldermanspoort, dus voor het eerst sinds tijden zal de oude stadspoort weer een geheel gaan vormen met de binnenstad.

Het beheer van de poort, Stichting Keldermanspoort, is met het idee gekomen om rondom de Keldermanspoort en de Nieuwe Bierkaai een cultureel-toeristisch programma op te zetten om zo het gehele jaar door mensen aan te trekken. Om dit idee te kunnen realiseren is er antwoord gegeven op de hoofdvraag: "Hoe kan het verleden van de oude haven en de Keldermanspoort te Hulst gebruikt worden om een cultureel-toeristisch programma op te zetten met als doel het inkomend toerisme in de binnenstad te bevorderen?". Dit antwoord is geformuleerd door het beantwoorden van de volgende deelvragen:

1. Waaruit bestaat het middeleeuws verleden van Hulst?
2. Wat wordt het toekomstig gebruik van de Nieuwe Bierkaai en de Keldermanspoort?
3. Wat zijn de vergelijkbare steden en projecten in het buitenland?
4. Wie worden de gebruikers van het cultureel-toeristisch programma?
5. Wat voor juridische entiteit krijgen de uitvoerende partijen?
6. Wat zijn de subsidiemogelijkheden om het project te financieren?
7. Wat zijn de kostenfactoren?

De antwoorden op de deelvragen komen voort uit deskresearch in de vorm van onderzoek in literatuur en artikelen op internet, en fieldresearch in de vorm van gesprekken met belanghebbenden.

De conclusie is om historische aspecten van Hulst (zoals de Keldermanspoort, het middeleeuws personage Reynaert de Vos en het feit dat Hulst vroeger een havenstad was) te koppellen aan middeleeuwse aspecten van steden in België, Frankrijk en Engeland. Door samenwerkingsverbanden op te zetten kan er Europese subsidie worden aangevraagd waardoor er een internationaal programma kan worden gerealiseerd. Met de subsidie kan er in Hulst een overkapping over de Keldermanspoort komen die het mogelijk maakt een cultureel-toeristisch programma op te zetten wat het gehele jaar door plaats kan vinden. De realisering van dit programma kan gecoördineerd voor Stichting Keldermanspoort in samenwerking met Stichting Bezoekersmanagement Hulst en Stichting Hulst Cultureel.

De belangrijkste aanbevelingen die hieruit voortkomen zijn:
 Stichting Keldermanspoort, behalve de poort, ook het programma eromheen te laten beheren. Deze kan dan gaan samenwerken met Stichting Bezoekersmanagement Hulst, Stichting Hulst Cultureel en internationale organisaties.
 Contact onderhouden met Damme Toerisme en contact te zoeken met toeristenbureaus in Dendermonde, Boulogne-sur-Mer en Rye, om zo in aanmerking te komen voor internationale subsidies.
 De Brim subsidie aanvragen voor de financiering van onderhoudskosten van de Keldermanspoort.
 Entree geld vragen voor evenementen om de organisatorische kosten te dekken.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingInternational Business & Languages
AfdelingScaldis Academy
PartnersStichting Keldermanspoort, Hulst
Datum2010-06-24
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk