De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ondersteuningsplan! Helpend?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ondersteuningsplan! Helpend?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij MEE Zeeland worden de mensen met een licht verstandelijke beperking (hierna te noemen lvb) benaderd door middel van de visie ondersteuningsdenken. Door deze visie wordt er niet meer gekeken naar het defect van iemand, maar naar de mogelijkheden die iemand heeft. Aan deze zienswijze zijn meerdere documenten gekoppeld, bijvoorbeeld het ondersteuningsplan, de vraagverduidelijking en het wensen- en doelengesprek. De documenten zijn gemaakt vanuit deze denkwijze, maar er is echter nooit getoetst of deze documenten ook werkelijk helpend zijn voor cliënten. Vanaf januari 2015 wordt het ondersteuningsplan van MEE Zeeland gebruikt bij de gemeenten op Walcheren. Echter doordat het onbekend is of het ondersteuningsplan ook werkelijk helpend is, kan het zijn dat het plan niet goed is afgestemd op de cliënt. Door het gebrek aan een goede aansluiting kan het zijn dat de kwaliteit van bestaan van een cliënt met een lvb niet vergroot wordt. Door de afwezigheid van de ervaringen en belevingen van de cliënten met een lvb, over het ondersteuningsplan, heeft MEE Zeeland de opdracht gegeven om een kwalitatief onderzoek te doen naar de vraag: ‘Op welke manier helpt het ondersteuningsplan de cliënten met een lvb van MEE Zeeland, bij het vergroten van de kwaliteit van bestaan?’ Dit is belangrijk om de juiste ondersteuning voor de cliënt van de gemeente te verkrijgen, want MEE Zeeland heeft nu nog een aandeel in het ondersteuningsplan. Bij deze hoofdvraag zijn een aantal deelvragen geformuleerd:

- Welke behoeften aan ondersteuning hebben de cliënten met een lvb van MEE Zeeland met betrekking tot het ondersteuningsplan?
- Welke wensen van invloed willen cliënten met een lvb van MEE Zeeland hebben bij het opstellen van het ondersteuningsplan?
- Hoe willen cliënten met een lvb van MEE Zeeland het ondersteuningsplan?
- Welke wensen hebben de cliënten van MEE Zeeland met een lvb om hun kwaliteit van bestaan te vergroten?

De onderzoekseenheden zijn acht cliënten met een lvb, waarbij de dataverzameling heeft plaatsgevonden door deze acht personen te interviewen.
Uit de interviews kwamen verschillende zaken naar voren, zoals dat cliënten met een lvb redelijk tevreden zijn over het ondersteuningsplan, maar ook dat het niet voor iedereen helpend is. Verder vonden de respondenten de aanwezigheid van een hulpverlener bij het opstellen van een ondersteuningsplan prettig. Deze hulpverlener heeft meer kennis over zaken waar de cliënten zelf amper tot geen weet van hebben. MEE Zeeland wordt dan ook aanbevolen om dit laatste te blijven doen. Echter zouden de respondenten graag willen zien dat het ondersteuningsplan actiever gebruikt wordt of gaat worden. Het wordt nu vaak als dossiervulling gebruikt en dat vinden de cliënten niet prettig.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
AfdelingAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersMEE Zeeland
Datum2015-06-24
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk