De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zelfstandig op weg, maar beslist niet alleen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zelfstandig op weg, maar beslist niet alleen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van jeugdzorgorganisatie stichting Juvent, locatie de Pionier. Kamertrainingscentrum de Pionier helpt jongeren bij het ontwikkelen van vaardigheden zodat zij zich zelfstandig staande kunnen houden in de maatschappij. Het doel van dit onderzoek is om hulpverleners binnen de Pionier handvatten aan te reiken in hoe zij jongeren beter kunnen begeleiden in het versterken en uitbreiden van het sociale netwerk. Door versterking van het eigen sociale netwerk zal de behoefte van de jongere aan professionele hulpverlening verminderen. Dit draagt bij aan het vermogen om zelfstandig te kunnen wonen gezien de jongeren een eigen sociaal netwerk heeft waar het op terug kan vallen. De centrale onderzoeksvraag luidt:

‘Hoe kan de begeleiding van hulpverleners aan jongeren tussen de 17 en 23 jaar die wonen binnen de Pionier, worden vormgegeven met betrekking tot het versterken en uitbreiden van het sociale netwerk?’

De onderzoeksvraag is open geformuleerd, waardoor een kwalitatief en beschrijvend onderzoek passend is. Binnen dit kwalitatieve onderzoek is informatie verzameld vanuit interviews. Er zijn in totaal twaalf interviews afgenomen bij twee verschillende respondentengroepen namelijk, zes hulpverleners en zes jongeren. Uit deze interviews is naar voren gekomen dat begeleiding van het sociaal netwerk een thema is wat naar de achtergrond verdwijnt door andere doelstellingen. De belangrijkste aanbeveling is dan ook dat het sociaal netwerk naar voren wordt gehaald binnen de doelstellingen en dat hieraan praktische invulling wordt gegeven door de hulpverlener middels de methodieken systeem gericht werken en Family Finding.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
AfdelingAcademie voor Zorg & Welzijn
Domein Health, Education & Wellbeing
PartnerJuvent, de Pionier, Middelburg
Datum2018-06-25
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk