De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Sport en Wellness op Hof Domburg

een onderzoek naar hoe Hof Domburg haar vakantiepark aantrekkelijker kan maken voor de vakantiegangers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Sport en Wellness op Hof Domburg

een onderzoek naar hoe Hof Domburg haar vakantiepark aantrekkelijker kan maken voor de vakantiegangers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Vakantiepark Hof Domburg is werkzaam binnen de verblijfsrecreatie en richt zich op het aanbieden van vakanties van hoogstaande kwaliteit. Door middel van constante innovatie wil Hof Domburg diensten aan bieden die aansluiten bij de wensen van de gast. In opdracht van Vakantiepark Hof Domburg is er praktijkgericht onderzoek gedaan naar de achtergrondkenmerken, leefstijlkenmerken, reismotivaties en de ervaringen/ wensen en tevredenheid op het gebied van sport- en wellnessactiviteiten van de vakantieganger, met als centrale onderzoeksvraag:

‘Met welk aanbod van sport- en wellnessactiviteiten kan Hof Domburg haar park voor de vakantieganger aantrekkelijk maken?’

Door middel van vakliteratuur is een vragenlijst ontwikkeld.
Als eerste wordt deze vragenlijst gebruikt om de vakantiegangers aan de hand van achtergrondkenmerken, leefstijlkenmerken en reismotivaties te segmenteren.
Ten tweede wordt de vragenlijst gebruikt om de ervaringen en wensen van de vakantiegangers op het gebied van sport- en wellnessactiviteiten in kaart te brengen.
Tot slot is klanttevredenheid gemeten door na te gaan in welke mate vakantiegangers Hof Domburg aan anderen aanbevelen. Het onderzoek heeft plaatsgevonden rondom het sport- en animatiegedeelte en het wellnessgedeelte van het vakantiepark. 110 vakantiegangers zijn benaderd zijn door een gelegenheidssteekproef, 100 vakantiegangers hebben deelgenomen.

Resultaten in dit praktijkgericht onderzoek duiden aan dat de vakantieganger die in de najaarsperiode op Hof Domburg verbleef, vooral uit Nederland komt en met het gezin een weekend verblijft. Twee levensstijlen zijn dominant aanwezig, namelijk: de levensstijl die te maken heeft met een spontane, gezellige en sociale vakantie waarin contact met anderen centraal staat. En de levensstijl waarbij gezelligheid en sportiviteit en ontspanning en plezier maken met de familie belangrijk gevonden wordt. De vakantiegangers gaan graag naar het strand en gaan om fysieke redenen op vakantie. Hof Domburg wordt vooral geboekt omdat het dicht bij het strand ligt.

De vakantieganger wordt beïnvloed om activiteiten te ondernemen door ‘persoonlijke behoeften’. Een groot deel van de vakantiegangers geeft aan ervaring te hebben met het sportaanbod. Een klein deel van de vakantiegangers geeft aan ervaring te hebben met het wellnessaanbod. De vakantiegangers hechten in de beoordeling van het sport- als het wellnessaanbod vooral waarde aan ‘de vriendelijkheid van het personeel’.

Bij scoren van tevredenheid blijkt dat het grootste deel van de vakantiegangers tevreden klanten zijn en klant blijven bij Hof Domburg, maar minder actief Hof Domburg bij anderen aanbevelen.

De vakantiegangers in dit onderzoek geven aan de volgende activiteiten te missen in het huidge aanbod van Hof Domburg: ‘klimmen’, ‘golfsurfen/ brandingkajakken’, ‘mountainbiken’ en ‘Yoga/ tai chi’.
Uit dit praktijkgericht onderzoek blijkt dat het onderzoeksontwerp bruikbaar is. De tijd van dit praktijkgericht onderzoek was echter te kort om generaliserende uitspraken te doen.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSport- & Bewegingseducatie
AfdelingScaldis Academy
PartnersRoompot vakantiepark Hof Domburg
Datum2015-06-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk