De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het aantrekken van de Therapeutisch Elastische Kous

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het aantrekken van de Therapeutisch Elastische Kous

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Therapeutisch Elastische Kous (TEK) is beter bekend als de steunkous. In 2004 dragen in Nederland 225.000 mensen de TEK. Op vrijwel iedere site of bij iedere bandagist wordt een ander verhaal verteld over het aantrekken van de TEK na het douchen of het smeren van de benen voorafgaand aan het aantrekken van de TEK. In de scriptie staat de volgende vraagstelling centraal:
"In hoeverre worden Therapeutisch Elastische Kousen direct na het douchen aangetrokken bij patiënten, cliënten of bewoners van een instelling die therapeutisch elastische kousendragend zijn en worden de benen van de patiënten voorafgaand aan het aantrekken van de therapeutisch elastische kous ingesmeerd met een (body)lotion?"

Helaas zijn geen onderzoeken beschikbaar met betrekking tot het aantrekken van de TEK na het douchen of voor het smeren van de benen voorafgaand aan het aantrekken van de TEK. Om deze reden is de informatie gebaseerd op Best Practice informatie in plaats van Evidence-Based Practice informatie. Voor de literatuurstudie van dit onderzoek is gebruik gemaakt van verschillende databases en is contact gezocht met TEK-deskundigen. Verder is een survey-onderzoek opgezet. In dit onderzoek is gekeken hoe de helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen van Zeeuws-Vlaanderen omgaan met het aantrekken van de TEK direct na het douchen en het smeren van de benen voorafgaand aan het aantrekken van de TEK. Aan het onderzoek hebben 111 zorgverleners meegewerkt.

Uit het onderzoek blijkt dat niet eenduidig en niet correct wordt gehandeld bij het aantrekken van de TEK na het douchen of hoe men om dient te gaan met het smeren van de benen voorafgaand aan het aantrekken van de TEK. Het survey-ondezoek laat zien dat de verpleegkundigen ondanks gebrek aan eenduidigheid, veelal gelijk handelen tijdens het aantrekken van de TEK na het douchen. Het smeren van de benen voorafgaand aan het aantrekken van de TEK wordt echter nog wisselend gedaan.

De TEK wordt door het merendeel van de zorgverleners (64,9%) direct na het douchen aangetrokken bij de zorgvrager. De zorgverleners geven over het algemeen aan dat het aantrekken van de kous moeilijker gaat na het douchen, 18,9% van de zorgverleners geeft aan dat zij regelmatig pijnklachten van de zorgvrager krijgen bij het aantrekken van de kous na het douchen.
Het smeren van de benen voorafgaand aan het aantrekken van de TEK wordt door 42,3% van de zorgverleners gedaan en door 49,5% van de zorgverleners niet. De literatuur geeft wisselende adviezen over het smeren van de benen. Ondanks het gebrek aan Evidence-Based Practice bewijs lijkt het toch verstandig om te vermelden dat het beter is de benen niet te smeren als men de TEK aandoet. Een eventuele beschadiging van de TEK zorgt ervoor dat de zorgvrager niet de steun krijgt die nodig is. De zorgverleners geven regelmatig aan dat zij de benen van de zorgvrager 's avonds smeren, als de kous uitgetrokken wordt, zodat het de hele nacht kan intrekken. Dit lijkt een goed alternatief waarbij de benen gesmeerd worden maar de kous zeker niet aangetast wordt.

Het aantrekken van de kous lijkt een simpele taak, maar mag zeker niet onderschat worden. De kous dient goed te zitten zodat deze op de juiste manier werkt en comfortabel zit voor de zorgvrager. Daarnaast is het aantrekken zonder hulpmiddelen als de easy slide arbeidsintensief en belastend voor de zorgverlener. Pas als (vervolg)onderzoek gedaan en vrijgegeven wordt over deze onderwerpen kan men zien of het handelen van de zorgverleners juist is of niet. De zorgverleners moeten geattendeerd worden op het feit dat een TEK een therapeuticum is en dus een soort van medicijn. De zorgverleners moeten daarom de gebruiksaanwijzing lezen van de TEK en gebruik maken van de bestaande protocollen.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersHogeschool Zeeland, Vlissingen
Datum2010-06-14
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk