De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Geluid in en rond poppodium

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Geluid in en rond poppodium

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Tijdens het afstuderen aan de Hogeschool Zeeland is de doelstelling dat er binnen een half jaar een project van redelijke omvang en complexiteit dient te worden uitgewerkt. Bij dit project dient ook een bouwkundig gerelateerd onderzoek met de juiste diepgang gemaakt te worden.

Eind januari ben ik van start gegaan met afstuderen en het door mij gekozen project is "de Vorstin" te Hilversum. Dit is een poppodium waarbij de complexiteit een stukje hoger ligt dan anders. Op het moment is het poppodium in aanbouw en wordt het over een jaar in gebruik genomen. Het heeft dan de beschikking over een grote zaal met 900 staanplaatsen, een muziekcafé met 300 staanplaatsen, 6 oefenruimtes, kleedkamers en kantoorruimte. De complexiteit ligt hier hoger omdat de grote zaal zal worden gemaakt volgens het doos-in-doos principe met een geheel eigen draagconstructie. Hierbij krijg je te maken met grote overspanningen en met vrij uitzonderlijke geluidseisen. Al de verkeersruimtes en overige functies zullen als een ring om de grote zaal en muziek café geplaatst worden en dienen als een extra geluidsbuffer. Beiden zalen kunnen gelijktijdig worden gebruikt.

Het poppodium en geluid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hierdoor zal mijn onderzoek ook toegespitst worden op geluid. Het gehele onderzoek naar geluid loopt als een rode draad door het eindverslag. Nu na een half jaar kan ik zeggen dat geluid niet de hoofdzaak van mijn afstuderen is geworden maar dat de constructie leidend is geworden .

Naast het onderzoek dient het poppodium ook door mij te worden geoptimaliseerd. Dit wil zeggen dat ik het project zowel in verschijningsvorm, als functioneel, bouwtechnische, bouwfysisch, bruikbaarheid, gezondheid en veiligheid beter wil maken.

Het optimaliseren van het poppodium is niet vanaf het begin goed gegaan. Ik ben begonnen met het maken van een plananalyse, waaruit bleek dat het een moeilijk gebouw is en ik weinig veranderingen door zal voeren. Vervolgens ben ik met de draagconstructie aan de gang gegaan en kwam ik erachter dat er geen duidelijke stramienmaat in het gebouw aanwezig was. Door te kiezen voor een duidelijke stramienmaat is de gehele draagconstructie veranderd. Zowel in structuur als in de materialisatie. Met het maken van een 3D-model heb ik de nieuwe draagconstructie geoptimaliseerd. Vanaf dat moment is het uitwerken pas echt begonnen. Ik kon aan de hand van het 3D-model de bestektekeningen en werktekeningen echt gaan maken. In de laatste weken is er productie gedraaid. Bouwkundige en constructie plattegronden, gevels, details en doorsnede zijn allen voortgekomen uit het 3D-model met hieraan gekoppeld de verschillende onderzoeken naar bouwmaterialen, bouwmethodes, licht, geluid, brand, epu en klimaatbeheersinginstallatie.

Op dit moment kan ik zeggen dat er een geheel uitvoeringsgereed project ligt. Waaraan ik met veel ijver en plezier aan gewerkt heb. Mijn uitdaging was om dit project te laten slagen en ik vind dat ik dat ook heb waargemaakt.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnersHogeschool Zeeland, Vlissingen
Datum2009-06-18
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk