De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar geautomatiseerd energiebesparingsadviesvoor CLIMANOVA B.V. te Eede

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoek naar geautomatiseerd energiebesparingsadviesvoor CLIMANOVA B.V. te Eede

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie bevat een onderzoek naar de vraag of uit energiedata energiebesparende adviezen gegenereerd kunnen worden door middel van datamining voor het bedrijf Climanova B.V. Datamining is het zoeken naar verbanden in gegevensverzamelingen met als doel profielen op te stellen of conclusies te geven voor verschillende doeleinden. In dit geval is datamining dus het zoeken naar verbanden in energiedata om energiebesparende adviezen te kunnen genereren.
Climanova B.V. is een installatiebedrijf met ruime ervaring in energiemonitoring, het meten en opslaan van energiegegevens. Net als veel andere sectoren wordt ook Climanova B.V. geconfronteerd met het milieu en de daarbij behorende energiebesparingsdoelstellingen van klanten. Uit de energiegegevens is veel informatie op gebied van energieverbruik en potentiële bespaarpunten te halen, dit handmatige werk is echter arbeidsintensief.
Het doel van dit onderzoek is de haalbaarheid of uit energiedata energiebesparende adviezen kunnen worden gegenereerd. Het eindproduct is een proof of concept hiervan. Omdat het opdracht gevend bedrijf geen duidelijk beeld had hoe datamining in de organisatie moest worden opgezet is eerst een onderzoek gedaan naar de aanwezige data, welke voornamelijk bleek te komen uit zogenaamde slimme meters, waar geheel Nederland nu van wordt voorzien.
Na dit eerste onderzoek is bekeken welke knelpunten in de data zitten voordat over kan worden gegaan tot datamining. De generieke datamining problemen zoals dubbele en missende data zijn de revue gepasseerd, waarna ook enkele bedrijfsspecifieke problemen zijn gevonden.
De data is vervolgens gereed gemaakt voor het datamining experiment en geplaatst in een datamart. Tijdens dit experiment zijn verschillende praktijktesten uitgevoerd om uit de data te kunnen filteren of een klant toe is aan (na-)isolatie of niet.
Om dit proces te verifiëren, is dit vergeleken met klanten waarvan op voorhand al bekend was, dat deze hadden (na)geïsoleerd. Het uiteindelijke proof of concept algoritme heeft een vastgestelde nauwkeurigheid van meer dan 95% in januari 2014. Er kan dus aan de hand van één jaar gas data op uurbasis en een basis woningprofiel met de vier variabelen type woning, oppervlakte, aantal bewoners en jaartal worden berekend of een gebruiker isolatie heeft of niet met een nauwkeurigheid van circa 95%. Voor Climanova B.V. is dit resultaat dan ook van zeer grote meerwaarde, men is met dit resultaat namelijk in staat om geautomatiseerd te kunnen bepalen of een klant (na-)isolatie nodig heeft. De directie van Climanova B.V. reageerde op het onderzoeksresultaat ook als volgt:
“Het automatisch kunnen vinden van energiebesparingsrelevante zaken op basis van de klantdata die wij huishouden, plaatst onze organisatie in de voorhoede van het innovatief energiemonitoren van klanten.” – H. Buijsse, Directeur Climanova B.V.
Op basis van het onderzoeksresultaat en de reactie van de directie kan er bevestigd worden dat dit een zeer geslaagd onderzoek is.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBusiness IT & Management
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
PartnerClimanova, Aardenburg
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk