De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De weg naar informatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De weg naar informatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een management informatie systeem is een groep van onderling verbonden onderdelen die samenwerken om input, processing, output, opslag en controle acties uit te voeren. Hierdoor kunnen gegevens omgezet worden naar informatie dat vervolgens gebruikt kan worden voor forecasting, planning, controle, coördinatie, besluitvorming.
Key performance indicatoren (KPI’s) zijn variabelen of maatstaven die gebruikt worden om prestaties van organisaties te analyseren. Een KPI is kwantitatief en meet een doelstelling of een kritische succesfactor (KSF).
Procesmanagement of Business Process Management (BPM) is gericht op het verbeteren van de van klant-tot-klant processen en betrekt de gehele levenscyclus van de bedrijfsprocessen: van het identificeren, ontwerpen, inrichten en implementeren van de bedrijfsprocessen tot en met het uitvoeren, beheren, beheersen, analyseren en verbeteren van de bedrijfsprocessen. Procesmanagement is gericht op continue verbetering van de bedrijfsprocessen.
Er bestaan vele manieren om bestaande processen in kaart te brengen, zoals het INK-managementmodel, de ISAC-methode, de SqEME-methode en flowchart-methode.
Het advies voor het in kaart brengen van de bestaande processen binnen Nieuwe Nobelaer gaat naar de ISAC-methode. Met het activiteitenmodel van de ISAC-methode kunnen veranderingen die een informatiesysteem met zich meebrengt in kaart worden gebracht en worden voorbereid, zodat de implementatie van het informatiesysteem een succes word. Daarnaast heeft de activiteitenstudie het doel om informatiesystemen binnen de bedrijfsactiviteiten af te bakenen.
Tijdens een KPI sessie zijn de gewenste KPI’s met onderliggende analyses vastgesteld.
Hieruit is gebleken dat er vooral KPI’s gewenst zijn vanuit het salesperspectief ofwel de opbrengstenkant van Nieuwe Nobelaer.
De data die nodig is om tot de informatie te komen voor deze KPI’s vloeien voort uit het salesproces. Binnen Nieuwe Nobelaer zijn er drie soorten salesprocessen aanwezig, namelijk:
• Het B2B salesproces;
Metadataformulier digitale scriptie HBO-Kennisbank versie 4.1 NL-ENG d.d. 12-05-2014
2
• Het B2C salesproces; en
• Het B2G salesproces.
Tijdens het afstudeeronderzoek zijn er een aantal mogelijke management informatie systemen onderzocht. Allen zijn op dit moment marktleider op het gebied van management informatie systemen.
De onderzochte systemen zijn:
• SAP BusinessObjects;
• IBM Cognos;
• Qlikview;
• MS Server 2014 Business Intelligence;
• MS Power BI for Office 365;
• MS Excel 2013.
Nieuwe Nobelaer had een beperkt budget beschikbaar voor de aanschaf van een management informatie systeem, waardoor veel systemen bij voorbaat al afvielen. De MS BI oplossingen waren de enigste die overbleven.
Daarnaast staat Nieuwe Nobelaer nog in de kinderschoenen als het gaat om het gebruik van een management informatie systeem. Echter is er wel grote Excelkennis binnen de organisatie.
Dit samen met de nieuwe Power opties binnen Excel 2013 en de lage prijs, maakt Excel 2013 een zeer geschikte kandidaat als een start voor een management informatie systeem binnen Nieuwe Nobelaer. Mocht dit goed bevallen kan Nieuwe Nobelaer later beslissen om over te stappen naar het volledige Power BI pakket for offie 365 met de extra BI en datamanagement functies.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingBedrijfseconomie
AfdelingAcademie voor Economie & Management
PartnersNieuwe Nobelaer, Etten-Leur
Datum2014-07-07
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk