De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Klaar voor de start..baan!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Klaar voor de start..baan!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Jeugdwerkloosheid is een groot probleem in Nederland. Momenteel is de overheid druk bezig om de kansen voor jongeren om aan een baan te komen, te verbeteren.

Om die reden heeft de opdrachtgever voor dit onderzoek (Orionis Walcheren) in oktober 2013 met financiële steun van het ESF (Europees Sociaal Fonds) het concept ‘startbaan’ ontwikkeld voor jongeren van 18-27 jaar die een uitkering ontvangen. De startbaan is een baan van zes maanden voor 32 uur per week bij een werkgever naar keuze. Het salaris (minimumjeugdloon) wordt betaald door Orionis Walcheren, dus het kost de werkgever niets en het salaris is hoger dan het bedrag dat de jongere aan uitkering ontving. Het doel van de startbaan is dat de jongeren uit de uitkering gaan en werkervaring opdoen, om zo de kansen op het krijgen van een reguliere baan te vergroten. Voor het starten met een startbaan moet de jongere verplicht aan een Skills training deelnemen. Dit is een training met het doel de jongere weer te laten geloven in zichzelf en zijn kwaliteiten. Als een jongere na de training een startbaan vindt kan deze zich meteen bewijzen als werknemer en wennen aan het werkende leven.
In dit onderzoek wordt een antwoord gezocht op de vraag wat de psychosociale gevolgen zijn van het deelnemen aan een startbaan van Orionis Walcheren voor een jongere in de leeftijd van 18-27 jaar die een bijstandsuitkering ontvangt. Hiervoor is een kwalitatief onderzoek gedaan naar psychische en sociale aspecten bij de doelgroep.

Dit wordt onderzocht door middel van het gehele traject te volgen van een jongere die in een uitkering zit, op gesprek komt bij Orionis, vervolgens een Skills training volgt en daarna wellicht een startbaan vindt. Wanneer de jongere geen startbaan vindt, kan worden vergeleken hoe diens psychosociale toestand is in vergelijking met een jongere die wel een baan met de startbaan heeft gevonden.

De centrale onderzoeksvraag die is gesteld, is: “Wat zijn de psychosociale gevolgen van het deelnemen aan een startbaan van Orionis Walcheren voor een jongere in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar die een bijstandsuitkering ontvangt?”
Na het onderzoek is duidelijk geworden dat het echte effect pas begint wanneer de jongere echt aangenomen is bij een werkgever, dus niet als de jongere alleen de mogelijkheid heeft om deze in te zetten. Een aantal jongeren kiezen er namelijk bewust voor om deze niet in te zetten. Het lijkt erop dat de Skills training meer doet met de psychosociale toestand van de jongere, en niet perse de overhandiging van de startbanenmap. Ook wanneer de respondent daadwerkelijk weer aan het werk is, heeft dit effect op de psychosociale toestand, want degenen die weer aan het werk waren via de startbaan lieten allemaal een daling zien van het cijfer voor depressie. Werken zorgt dus direct voor een grote positieve verandering in de gemoedstoestand .

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSocial Work
InstituutAcademie voor Zorg & Welzijn
PartnersOrionis Walcheren
Datum2015-06-24
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk