De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar de mogelijkheid, om de waterstroombalans van Claus C gesloten te krijgen.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoek naar de mogelijkheid, om de waterstroombalans van Claus C gesloten te krijgen.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Essent is eigenaar van de Claus Centrale te Maasbracht, welke gelegen is aan de rivier de Maas in Midden Limburg en bestaat uit Unit A en Unit B met een elektrisch vermogen van 1280 MW.
Medio 2009 is gestart met de ombouw van Unit B naar een Combined Cycle Power Plant (CCPP) Unit C. De capaciteit van Unit C is 1300 MW. Het totale vermogen na de ombouw inclusief het vermogen van Unit A bedraagt 2000 MW elektrische vermogen. De nieuwe centrale bestaat uit 3 Alstom GT26 Gasturbines met daaraan gekoppelde afgassen ketels van het type drumketel welke de stoom leveren aan de gemodificeerde stoomturbine van Unit B. De installatie wordt als start / stop eenheid ingezet.
Bij dit type drumketel is het van groot belang om te zorgen dat de waterhuishouding optimaal is om corrosie en aanslag van zouten op het ketelstaal te voorkomen.
De afname van grondwater is afhankelijk van de draai uren van de installatie. De vergunning ontleend voor de installatie is gebaseerd op 180.000 m3 per jaar. Dit is ook als uitgang positie genomen in het verslag. Van het grondwater dat onttrokken wordt blijft er naar het demi proces netto 150.000 m3 over. Om grondwater geschikt te maken voor suppletiewater voor de installaties. (Bruto 42,5 m3 grondwater levert netto 35 m3 demiwater op ). Dus 30.000 m3 ben je kwijt aan spoelen en back wash filterinstallaties demistraat.
Er wordt per dag, afhankelijk van de inzetbaarheid zo´n 260 m3 water gespuid dat is op jaarbasis 95.000 m3, dan mag men wel stellen dat de spuien de grootste "verbruiker" is. Het spuiwater wordt via het heet waterriool naar de Maas geloosd. Het deel dat we aan spuien verliezen wordt door het suppletiewater van demi aan gevuld, dat deel zorgt voor de waterstoom cyclus balans het overige deel dat wordt ingezet voor de hulpketel en hulpwerktuigen o.a. voor koeldoeleinden en afdichtingen.
Dit water is verkregen door grondwater op te pompen en dit in de demiwater installatie te verwerken als suppletiewater voor Unit C. Het waterverbruik is begroot op 180.000 m3 per jaar. De vergunning die verleend is geeft ruimte tot maximaal 288.000 m3 per jaar voor de locatie. Met het oog op de toekomst en de optie dat er ook een Claus D gebouwd gaat worden laat het verbruik, zonder tussenkomst, zien dat de huidige vergunning niet zal voldoen. Mogen we aan nemen dat het zelfde concept wordt toegepast dan heb je een vergunning nodig voor 360.000 m3 grondwater per jaar.
Het doel van dit onderzoek is om te bepalen welke mogelijkheden er zijn om het grondwaterverbruik te reduceren of wel de centrale als een selfsupporting installatie te laten functioneren. Of anders gezegd; de waterbalans op nul te krijgen.
In het onderzoek worden er een viertal mogelijkheden bekeken m.b.t. de haalbaarheid, en wenselijkheid.
De voorstellen zijn zowel in combinatie als afzonderlijk van elkaar toe te passen. De kostprijs per m3 demiwater bedraagt €2,00. Dit bedrag is toegepast bij de investeringen en besparingen.De eerste drie voorstellen hebben betrekking op het reduceren van grondwater, door toepassen van hergebruik spuiwater. Het vierde voorstel maakt het mogelijk de centrale als een selfsupporting installatie te laten fungeren. Door het toepassen van membraanfiltratie is het mogelijk water te onttrekken uit de rookgassen.
De investeringen en besparingen zijn:
Verbeter voorstel één, is met een geringe investering en op korte termijn uit te voeren. Doormiddel van het inpassen van een stop klep en inpassen van de software in de monsterafname koeling spui van de hulpketel. Investeringskosten: €13.575 tot €27.000. Besparing grondwater 25.000 m3 per jaar.
Verbeter voorstel twee vergt een beduidend grotere investering, de besparing is dubbel zo groot als in voorstel één. Met dit voorstel wordt getracht het spuiwater, van het heet waterriool terug te brengen naar de demi, daar wordt het gefilterd om hergebruikt te hunnen worden als suppletiewater. Investeringskosten: €130.000. Besparing grondwater 70.000 m3 per jaar.
Verbeter voorstel drie levert een gelijk grondwater besparing op gelijk aan voorstel 2. Wel is er een extra investering nodig om de capaciteit te vergroten, door het toepassen van buffertanks en een apart mengbedfilter. Dit in verband met de eventuele uitbreiding van een Claus D. Investeringskosten: €300.000. Besparing grondwater van 70.000 m3 per jaar.
Verbeter voorstel vier bied de mogelijkheid, d.m.v. van het toepassen van membraanfiltratie het water uit de rookgassen te onttrekken zodat het mogelijk is de centrale als selfsupporting te laten functioneren. Investeringskosten: €400.000. Besparing grondwater 140.000 m3 per jaar.
Conclusie: In de toekomst is het denkbaar dat Unit D gebouwd gaat worden.
Door kritisch te kijken naar de mogelijkheden die er zijn, bestaat de mogelijkheid het verbruik van grondwater te reduceren en zelfs de centrale te laten functioneren als self supporting. En het is mogelijk om deze Unit te bouwen zonder een uitbreiding van de demi-installatie.
Dit is de grootste winst op het gebied van duurzaamheid.

Bovengenoemde voorstellen zullen voorgelegd worden aan het management van de Claus centrale die mogelijk een of meerdere aanbevelingen kan laten uitvoeren.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingEngineering/ Energie- & Procestechnologie (AOT)
AfdelingDe Ruyter Academie
PartnersEssent Clauscentrale, Maasbracht
Datum2012-06-12
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk