De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Verrijking zoekmachine, expertise management wiki's

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Verrijking zoekmachine, expertise management wiki's

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Expertise Management Methodologie (EMM) is een methodologie ontwikkeld om kennis en ervaring te structureren en aan elkaar te verbinden. Deze kennis wordt vastgelegd op basis van Semantic MediaWiki (SMW) technologie in zogenaamde EMM wiki’s.
De zoekmachine van deze wiki’s werkt momenteel op basis van een index beheerd door een real-time, gedistribueerde zoek en analyse engine, namelijk Elasticsearch (ES). De zoekmachine zoekt echter alleen naar letterlijke overeenkomsten van de door de gebruiker ingevoerde zoektermen.
De vraag die in dit onderzoek wordt gesteld en beantwoord is hoe men relevantere zoekresultaten kan presenteren op basis van semantiek en statistiek.
Momenteel zijn er twee thesauri welke voor dit onderzoek van belang zijn, namelijk: SKOS, beheerd door experts. Deze thesaurus is gespecificeerd in een Simple Knowledge Organization System en bevat allerlei domein specifieke termen (concepten) welke handmatig zijn aangelegd, met eventuele onderlinge relaties.
Non-SKOS (NSKOS), ontwikkeld door mede afstudeerder Thien Tin Lam Ngoc op basis van statistiek en big data. Deze thesaurus bevat alle andere (niet in SKOS) termen uit de content van de EMM wiki’s. Deze termen worden genormaliseerd (als stam) en bevatten geen stopwoorden.
Deze twee thesauri worden samengevoegd tot een nieuwe thesaurus welke relaties tussen NSKOS termen en SKOS concepten beschrijft.
Verrijkte SKOS (SKOS*), conceptueel ontwikkeld door mede afstudeerder Thien Tin Lam Ngoc. Relaties bestaan uit term frequenties (welke het gewicht van de relatie representeren) en de herkomst (het brondocument).
Om te zorgen dat de zoekmachine relevantere zoekresultaten kan presenteren, wordt op basis van de relaties beschreven in SKOS*, term expansie toegepast. Hierbij worden de originele zoektermen uitgebreid met gerelateerde termen.
Op basis van de resultaten uit dit onderzoek, kan geconcludeerd worden dat term expansie een positief effect kan hebben op de precisie en relevantie van zoekresultaten. Soortgelijk onderzoek onderstreept deze conclusie.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingHBO-ICT
AfdelingAcademie voor Technologie & Innovatie
Domein Technology, Water & Environment
PartnersKenniscentrum Expertise and Valorisation Management (EVM), HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk